Såvidt Way2Go kjenner til finnes det ingen felles norsk ordning tilsvarende den Portugal lanserte 24. april.

Initiativet fra Portugals turistråd er et merke som tildeles turistaktiviteter og steder som oppfyller de nødvendige hygiene- og rengjørings-kravene for å unngå spredning av COVID-19-viruset.

Stempel som åpner

OECD – Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling i Europa – har fremhevet Portugal som det landet med flest ulike initiativer for å håndtere Corona-pandemien.

Ifølge en pressemelding fra Turismo de Portugal står landet bak «19 av 148 initiativer i OECD-landene». Blant de fremhevede prosjektene nevnes det statlige nettstedet med informasjon om situasjonen, samt tech4COVID19-prosjektet, som støtter utviklingen av nye tekniske løsninger i kampen mot Corona.

For tiden har Portugal i likhet med en rekke andre land suspendert all flytrafikk til og fra landet. Myndighetene planlegger nå en forsiktig gjenåpning for å kunne ta imot turister utenfra.

Det er grunnen til at turistmyndighetene introduserte et «Rent & Trygt»-stempel. Stempelet er en sertifisering av turistaktivitetene og stedene som oppfyller nødvendige hygiene- og rengjøringskrav.
Sertifiseringen er gratis og frivillig å anskaffe for de ulike aktørene. Den gjelder i ett år om gangen.

Aktørene må godkjenne spesifikke krav fra helsemyndighetene. De sikrer hygieniske forhold for å unngå spredning av smitte.
Merkelappen kan den godkjente aktøren vise frem på sine fasiliteter og på digitale plattformer.

Dette samt den relative suksessen landet har hatt med å begrense epidemien håper turistrådet skal gjøre det mulig å åpne opp for besøkende raskere enn først antatt.

BEGRENSET: Den norske Turistforening gir fortsatt begrenset adgang til hyttene sine. (Foto: DNT)

Tett samarbeid

Den norske Turisforeningen (DNT) er blant dem som ser på en type sertifiserings-ordning.

– Vi har utarbeidet en smittevern-instruks både for hytter og for turer, sier DNTs kommunikasjonsrådgiver Mari Stephansen til Way2Go.

Foreningen håper å gi hundretusener av nordmenn muligheten til igjen å kunne gå fra hytte til hytte i fjellet, men Stephansen understreker at vi samtidig bør føle oss trygge.

– Enn så lenge er det kun et utvalg hytter som åpnes og blir tilgjengelige for bestilling fra 1. mai, sier Stephansen.

Det gjelder først og fremst selv- og ubetjente hytter i nærheten av byer og tettsteder, og de betjente hyttene Haukeliseter på Hardangervidda og Sota Sæter i Breheimen.

Alle som skal bo på hyttene må bestille i forkant. Det gjør du gjennom nettportalen Ut.no.

«Drop-in», dagsbesøk eller å låne toalettet på  hyttene blir ikke mulig.

– Vi har et tett samarbeid med en ekstern smitteverns-konsulent og er i dialog med smitteverns-myndighetene, understreker Stephansen.

Flere reiselivs-aktører lanserer nå egne forhåndsregler. JetBlue var det første flyselskapet til å kreve at alle passasjerer må bruke ansiktsmaske. Det gjelder fra 4. mai.

Les mer om det her!

Når det gjelder å fly er et av flere smittevernråd fra Helsedirektoratet her til lands at det skal være et tomt sete mellom hver passasjer i sideretningen på norske fly fremover.

Les mer om det her!

Overordnet bør vi følge de generelle rådene om hånd- og hostehygiene, og at alle som føler seg syke blir hjemme. ©