Klosteret Mont-Saint-Michel i Normandie er på Unescos verdensarlivste, og er et viktig trekkplaster i denne delen av landet.  Frem til november skal det feires med utstillinger, danseshow og konserter.

Tilslørt retorikk

Under president Emmanuel Macron besøk nylig oppfordret han franskmenn og -kvinner til å «presse seg selv videre» i de globale og eksistensielle utfordringene vi står overfor. Han dro en sammenligning med klosteret, som «har stått sterkt over tid og legemliggjør den franske ånden av motstandskraft. 

Ifølge nyhetsmedier var det tilslørt retorikk, og i stor grad dettet mot hans omstridte pensjonsreformlov som nå er vedtatt.

Samtidig viser det Mont-Saint-Michel har en betydelig symbolske betydning, Helt siden tidligere president François Mitterrand i 1983 har franske ledere oppsøkt klosteret for å sende ut politiske meldinger. 

Komplekst byggverk

I 2007 lanserte tidligere president Nicolas Sarkozy til og med sin presidentkampanje der.

Macron besøkte for øvrig den nye utstillingen som sporer historien til det romanske klosteret via 30 gjenstander og stykker, inkludert en restaurert statue av Saint Michael. 

Legenden forteller om erkeengelen Michael, som dukket opp her i 708, og instruerte biskopen av nærliggende Avranches om å bygge ham en kirke på det steinete utspringet.

Utstillingen forteller også om den komplekse prosessen det var å bygge det som regnes som en arkitektonisk juvel, på en steinete øy knyttet til fastlandet bare av en smal gangvei ved høyvann.

Mange besøkende

Det ble konstruert fire krypter på klippen i granitt, med en kirke på toppen. Utstillingen forklarer hvordan den opprinnelige strukturen, bygget i 966, ble for liten for pilegrimer, og ansporet utbyggerne til å lage klosteret fra 1000-tallet, som står der den dag i dag.

Frankrike har brukt mer enn 350 millioner kroner over 15 år for å restaurere bygningen, og arbeidet skal snart være fullført. 

De siste årene har myndighetene forsøkt å beskytte monumentet mot påvirkningen fra masseturismen. En av de mest populære franske destinasjonene bortenfor Paris tiltrakk seg nemlig 2,8 millioner besøkende i fjor. For et relativt lite sted som Mont-Saint-Michel-øya, utgjør det en stor utfordring. ©