Den 15. oktober feires nemlig Tanghusets dag på den lille øya utenfor østkysten av Nordjylland.

Noen få står igjen

I over 400 år har de karakteristiske sjøtangdekte husene vært et varemerke for Læsø. Tanghusene er konstruert av drivved og sjøgress, en svært bærekraftig metode for taktekking. De eldste husene på øya dateres tilbake til 1600-tallet og vitner om en velstående periode der øyas menn drev skipshandel og bygde solide langhus i robust treverk. 

Andre hus stammer fra 1700-tallet, en periode preget av økonomisk utfordring. Med mennene på sjøen tok kvinnene ansvar for alle praktiske gjøremål, inkludert taktekking med tang. Av de opprinnelige 300 tanghusene på Læsø, står i dag 33 fortsatt.

LES MER: Kongelige kose-kroer!

For å gradvis restaurere disse historiske bygningene ble «Tanghusprosjektet» initiert med et budsjett på 10,5 millioner euro (ca. 120 millioner kr). 

Åpner dørene

De fleste av tanghusene er nå i privat eie, men noen fungerer også som ferieboliger. 

Der hvor et tangtak for øyeblikket blir lagt, finnes alltid en paviljong med en liten utstilling om emnet. For de som ønsker å oppleve tanghusene på øya, finnes det to vandreruter på henholdsvis 4,5 og 5 kilometer i Bangsbo og Gl. Østerby, de såkalte «Tanghusrutene».

LES MER: Et Danmark i miniatyr!

Feiringen av Tanghusets dag finner sted ved øyas lokalhistoriske museum, der teknikken bak de ikoniske takene blir demonstrert. Mange av de 33 bevarte tanghusene åpner dørene for besøkende, hvor gjestene kan få innsikt i kulturhistorien og restaureringsprosessen av disse unike husene. 

Dagen avsluttes med musikk, kulinariske opplevelser, hestekjøreturer, guidede turer og aktiviteter for barn. ©