Det endte i masseflukt og massakrer. Delingen utløste voldelige sammenstøt mellom medlemmer av de ulike folkegruppene og massakrer der minst én million mennesker ble drept, titusenvis av kvinner voldtatt og utallige lemlestet.
Krangel om eierskap
– Ser vi selv den minste ting som kan knyttes til kolonialisme rundt oss, må vi bli kvitt det, sa Indias hindunasjonalistiske statsminister Narendra Modi i en nesten halvannen time lang tale fra Det røde fortet i New Delhi på uavhengighetsdagen 15. august.

– Alle indere, alle regjeringer, alle deler av samfunnet har et ansvar for at India blir selvhjulpent, la han til etter en salutt fra 21 indiskbygde haubitskanoner.
Delingen av det som tidligere ble kalt juvelen i den britiske kronen, innebar i 1947 en av de største folkeforflytninger noensinne. Nær 12 millioner mennesker la ut på vandring, hinduer og sikher fra Pakistan østover, og muslimer fra India vestover.
Les mer om Det gylne triangel i India HER!
Mens India endte med 90 prosent av alle fabrikkene i kolonien, satt Pakistan igjen med de største jordbruksområdene. Hvem som skulle få eierskap til Kashmir, har de to landene hittil utkjempet tre kriger om. Underveis har begge landene utviklet atomvåpen.
Kastesystemet lever
24 år etter delingen endte det også med nye massakrer, da daværende Øst-Pakistan, støttet av India og Sovjetunionen, gikk til krig og ble til Bangladesh.
Indias befolkning har i løpet av 75 års uavhengighet vokst fra 340 millioner til 1,4 milliarder, og landet er nå i ferd med å passere Kina som verdens mest folkerike.
India er også en teknologisk stormakt og en av verdens største og raskest voksende økonomier, men herjes fortsatt av sekterisk vold som går hardest ut over landets 200 millioner muslimer, og som dagens hindunasjonalistiske regjering siden Modi kom til makten i 2014 beskyldes for å ha fyrt opp under.
Samtidig blir kvinner marginalisert, og ofrene for seksuelle overgrep er mange. Hinduenes kastesystem innebærer massiv undertrykkelse av hundrevis av millioner mennesker, og Indias klimautslipp har vokst til å bli de tredje største i verden. ©