Vulkan-utbruddet i år 79 evt (etter vår tidsregning) er godt dokumentert, ikke minst av vitner som Plinius den Yngre som skrev det hele ned. Før det dødelige utbruddet var Pompeii en provinsby i romerriket, tett befolket av rundt 20 000 innbyggere.

FUNNET: Det nye funnet i Pompeii er trolig en rik mann og hans unge slave som gjemte seg kjelleren under vulkanutbruddet.

De aller fleste mistet livet.

Stor innflytelse

Vulkanutbruddet varte i to dager, og askeskyen som oppsto la Pompeii og byene rundt under et opptil seks meter tykt teppe av nedfall, som samtidig bevarte dem for ettertiden.

Utbruddet kom såpass overraskende og brått at innbyggerne mer eller mindre døde der de befant seg. Pompeii er således som frosset i tiden, et unikt «tidsvitne» gjenoppdaget i 1748.

I 1861 begynte utgravingene, og det spesielle med disse er avstøpningene av de som døde under utbruddet.  Asken som begravde innbyggerne dannet en sementkapsel rundt dem. Likene smuldret etter hvert bort og det sto igjen hulrom i askelaget. Under utgravningen fylte arkeologene disse hulrommene med gips og fikk på den måten frem mennesker og dyr akkurat slik de var da de ble begravd under askelaget. 

Etter at utgravningene begynte fikk funnene fra Pompeii samt nabobyen Herculaneum stor innflytelse på europeisk kunst samt kulturliv.

DRAMA: Pompeii (t.v.) fordelte seg på nesten 70 dekar, og var en multikulturell by. Alt ble lagt i grus på kort tid, og samtidig godt bevart for ettertiden.

Stopp i besøket

Funnstedet er på 66 dekar, hvorav to tredjedeler er utgravd. Med andre ord har det foregått utgravinger mer eller mindre uavbrutt i 150 år

Myndighetene som har ansvaret for utgravingene varsler at de to nye levningene ble funnet i Civita Giuliana, 700 meter nordvest for Pompeii. De befant seg da tragedien utspilte seg i en villa med utsikt over Napolis bukt, og har siden ligget bevart under askelaget. 

Forskerne tror levningene som nå er funnet tilhørte en ung slave og en rik, eldre mann. Dette er basert på restene av klærne og deres fysiske tilstand. De skal ifølge BBC være rundt henholdsvis 18 til 23 år, og 30 til 40 år gamle, og foreløpige undersøkelser tyder på at de døde av termisk sjokk – brå endring i temperaturen.

De ble funnet i en krypt knyttet til villaen der de trolig gjemte seg for vulkanutbruddet. Like ved villaen ble det funnet en stall og levningene av tre hester i seler. Utgravningene i Pompeii fortsetter til tross for coronaviruset, men pandemien har satt en stopp for turistbesøkene til det historiske stedet. ©