Funnet ble gjort i den 500 meter dype grotten Cueva Dones i Millares.

Uvant sted

Stedet har vært godt kjent av lokalbefolkningen og turgåere, men hulemaleriene – som blant annet viser hester, hjorter og ville okser – ble først funnet av en gruppe arkeologer fra universitetene i Zaragoza og Alicante, i samarbeid med britiske arkeologer fra universitetet i Southampton.

– Da vi fant den første tegningen av en utryddet villokse, skjønte vi straks at det var viktig, sier Aitor Ruiz-Redondo til den britiske avisen The Independent. 

Ruiz-Redondo er ekspert på prehistorisk tid og tilknyttet universitetet i Zaragoza.

Spania er det landet i verden med flest steder med paleolittiske grottekunst, men de fleste stedene ligger nord i landet, påpeker han.

Den første overraskelsen over betydningen av funnet kom lenge etter den første oppdagelsen.

Tørket sakte

– Da vi begynte på den systematiske undersøkelsen skjønte vi at vi sto overfor et stort hulekunststed, likt de vi kjenner fra Cantabria i Spania, i Sør-Frankrike og Andalusia, men som totalt mangler i denne delen av landet.

Forskerne har dokumentert mer enn hundre motiver, med minst 19 bekreftede bilder av ulike dyr, hvorav mange har blitt laget med leire, som er uvanlig.

– Dyr og tegn ble avbildet ganske enkelt ved å dra fingrene og håndflatene dekket med leire på veggene, forklarer Ruiz-Redondo.

– Den fuktige luften i hulen gjorde resten. «Maleriene» tørket ganske sakte, noe som forhindret deler av leiren i å falle ned, mens andre deler var dekket av kalsittlag, som bevarte dem til helt frem til idag.

Forskerne tror at det vil bli funnet mer kunst i hulene etter hvert som undersøkelsene fortsetter. ©