Landets helsedepartement er nå koblet inn i det som skal skremme utenlandske turister fra å leie seg inn leiligheter i Athen, ved å iscenesette en veggedyrkrise.

Truet med bot

Det var plakater utenfor et leilighetsbygg i sentrum av byen som satte myndighetene på sporet. De var nemlig påført falske departements- og kommunelogoer, skriver AP i en nyhetsmelding.

Plakatene, adressert til «kjære besøkende» på feilstavet engelsk, hevdet at helsemyndighetene hadde beordret lokale «private gjestehus» evakuert «for å beskytte folkehelsen til de faste greske leietakerne».

LES MER: Pilegrim på Limnos!

Med henvisning til et falskt veggedyrangrep truet de besøkende med en bot på rundt 6000 kroner for å unnlate å forlate boligen, og ønsket dem deretter på høflig vis et hyggelig opphold i Hellas.

Med dette hektet aksjonister i Athen seg på frykten knyttet til den såkalte veggedyr-invasjonen i Paris tidligere i år

Ikke noe problem

I tillegg til en omfattende økonomisk krise står Athen og andre deler av Hellas overfor betydelige boligproblemer. Det skyldes hovedsakelig spredningen av korttidslutleie av leiligheter – særlig rettet mot utenlandske besøkende.

Det har bidratt til en økning i langsiktige leiekostnader for grekere. Mange er etterhvert blitt priset ut av boligområder i sentrale Athen. Eiendomsprisene har også skutt i været, delvis på grunn av myndighetenes «gylne» visum-program, som bereder grunnen for utenlandske eiendomsinvestorer.

Turisme er en nøkkeldriver i Hellas’ økonomi. Den står for en femtedel av brutto nasjonalprodukt, og 2023 blir trolig et rekordår í antall besøk.

Landets helsedepartement sa nylig at politiet er bedt om «å gjøre det som er nødvendig» for å få bukt med vekkedyrjukset. «Ingen har lov til å terrorisere og feilinformere offentligheten» i spørsmål som angir folkehelsen. Hellas har nemlig ikke registrert noen større problemer med de blodsugende krypene som for ikke lenge siden skapte oppstandelse i Frankrike. ©