Første mai-helgen har gitt togoperatørene litt vind i seilene. Det var en oppgang i antallet reisende med Nordlandsbanen, Bergensbanen og Dovrebanen.
– Det er flere som vil reise, men det er ikke i nærheten av en vanlig situasjon. Dette betyr ikke at vi vil kjøre med fulle tog denne helgen. Det er en forsiktig økning, sier kommunikasjonssjef Gina Scholz i Vy til NRK.
På det laveste har Vy hatt mellom 80–85 prosent nedgangen i trafikken totalt. Med bestillingene inn mot helgen er det nå snakk om 70 prosent færre reiser. Det er med andre langt frem til normale reisetall.
Liten lysning
Det samme gjelder i høyeste grad flyselskapene. Ifølge tall der Widerøe er stilt opp mot andre europeiske operatører ligger selskapet høyt oppe i antallet flyvninger sammenlignet med før-coronatallene, målt opp mot andre.
Det er likevel langt fra nok, og som følge av myndighetenes smittevernråd reduserer Widerøe nå antallet salgbare seter til 50 prosent. Det betyr færre billetter, til høyere pris, og omfattende rutekutt.
For Norwegian var det i mars en nedgang på 61 prosent sammenlilgnet med mars i fjor. Per 30. april var kun syv av en flåte på 156 fly på vingene.
Men det er en liten lysning. Ifølge talspersoner for selskapet var det sist uke en liten økning i etterspørselen. Selvsagt langt fra nok, men det viser i hvert fall en trend i riktig retning.
SAS melder på sin side om meget små endringer.
– Det er nærmest umulig å spå hvor mye billettprisene vil øke fremover
Den nye veilederen fra helsedirektoratet gjør det i tillegg veldig vanselig for et lavprisselskap å oppnå økonomi på en rute, når midtsetet må være tomt. Det flyr nemlig på ytterst små marginer i utgangspunktet.
For når den opprinnelig bunnsolide irske lavprisaktøren Ryanair, med store kapitalreserver, nå planlegger å legge ned 3 000 stillinger i kjølvannet av Corona-krisen sier det sitt om hvor ille det står til. Ledelsen der tror ikke etterspørselen av flybilletter vil ta seg opp i tilstrekkelig grad før sommeren 2022.
Frem til juli vil 99 prosent av selskapets flyvninger være innstilt.
Lavpris utsatt
Mye på den bakgrunn har flere ytret at Corona kan bety lavprismodellenes undergang. I hvert fall i denne runden. Forutsetning for dem er nemlig at flyene må fylles opp, nærmerst uavhengig av pris. Står 30-40 prosent av setene tomme faller forretningsmodellen sammen.
– Jeg tror ikke de blir borte. Lavprisselskapene vil og kan tilpasse seg nye rammebetingelser, sier en betinget optimist, luftfarts-analytikeren Hans Jørgen Elnæs i WinaAir, til Way2Go, med en viss betingelse.
– Det kan nemlig gå ut over lønnsomheten om forretnings-modellen til lavprisselskapene må endres som følge av krisen de er inne i nå.
Også nettverksselskapene, som har høyere driftskonstnader enn lavpris-operatørene, vil lide under en begrensning i passasjertallet. Belegget bør ikke ligge under 70-80 prosent.
– De er nødt til å ta seg betalt for setene som mangler. Dette vil si at billettprisen er nødt til å stige, sier Elnæs.
Han forklarer at i 2010 var den såkalte billettindeksen 100, mens den i 2019 var 65. Dette betyr at hvis en billett kostet 1000 kroner i 2010, kostet den samme billetten 650 kroner i 2019.
– Det er nærmest umulig å spå hvor mye billettprisene vil øke fremover. Det kommer an på hvilken mobilitet det blir, og hvilke sosiale distansekrav som kommer. Men økningen kan bli betydelig, sier Elnæs.
I midten av april opplyste den internasjonale bransjeorganisasjonen IATA at det samlede tapet for verdens flyselskaper var 314 milliarder dollar – cirka 3 235 milliarder kroner. Nedgangen i flytrafikken fra mars i fjor til mars i år, var på hele 53 prosent – den største nedgangen noensinne, ifølge IATA.
Flyeksperten Elnæs ser for seg at flyselskapene kommer til å satse på såkalte trygge ruter, de med høy etterspørsel, for eksempel de fra Norge til europeiske hovedsteder.
Tilbudet for de mer sesongbaserte rutene, til ferie- og fritidssteder, mener han er mer usikre.
– Corona-krisen vil utvilsomt endre reisemønsteret vårt i lang tid fremover, konkluderer Hans Jørgen Elnæs. ©
