Det sier lederen for EU-kommisjonens vaksine-arbeidsgruppe, Thierry Breton. Nylig «avduket» han det første europeiske helsepasset, som vil bli gjort tilgjengelig i hele EU, validert av de 27 medlemslandene.

– Dette blir veien ut av pandemien, mener Breton.

Implementering av helse-dokumentet er ifølge Breton planlagt i juni, som vil gjøre det mulig å gjenoppta reiser over hele Europa.

Med dagens tempo i utrullingen av Covid-19-vaksinen forventer EU en utlevering av 420 millioner doser innen midten av juli.

Breton mener vi må «skifte til neste gir». 

– Dette må til om vi skal oppleve en turistsesong sammenlignbar med fjorårets. Den ble ikke så ille om vi ser oss tilbake, forklarer han videre.

Inkludert i den digitale versjonen av passet ditt vil det være en QR-kode, som sier hvilket landet du er fra, og om du har blitt vaksinert eller ikke. Papirversjonen vil inneholde personlige opplysninger som navn og fødselsdato, samt passnummeret som sertifiseres med en QR-kode, og som beskriver om du har blitt vaksinert eller vært bærer av sykdommen.

De som verken har tatt vaksine eller hatt sykdommen blir bedt om å ta en PCR-test.

EUs vaksinasjons-program sliter både med forsinkelser og mangler i kapasiteten. I tillegg har det vært  kontroverser knyttet til AstraZenecas fordeling av doser, som har skapt friksjon innad i EU.

Etter at noen land stanset bruken av AstraZeneca – og senere gjenopptok den – er det flere, blant annet Norge og Danmark, som holder igjen bruken.

Brenton på sin side insisterer på at alle AstraZeneca-vaksiner produsert i EU vil forbli der til selskapet har levert som avtalt. ©