Store deler av Europa preges av press på husholdningene, blant annet som følge av høyere lånerenter og inflasjon. Det hindrer likevel ikke folk i å reise, bemerker ABTA, som organiserer britiske reisebyråer og agenter.

For to

The Post Office City Costs Barometer 2023  er utarbeidet av Post Office – som kan sammenlignes med Post Nord i Norge. De har beregnet gjennomsnitts-kostnaden for et helgeopphold i 35 av de mest populære europeiske byene, basert på et to netters helgeopphold på et trestjerners hotell. 

Prisene inkluderer et besøk til en turistattraksjon, et museum og et galleri, samt en busstur med sightseeing og billett for offentlig transport som er gyldig for hele oppholdet.

Mat- og drikkekostnader inkludert i summene varierer fra en vanlig kopp filterkaffe til et tre-retters kveldsmåltid for to personer, inkludert husets vin.

Første gang

Hva skyldes det at Lisboa havner på topp som den rimeligste storbyen? En av grunnene er at prisene i snitt kun steg to prosent i gjennomsnitt fra i fjor, som er en mye mindre økning enn i andre sammenlignbare byer.

Portugals hovedstad slår såvidt Litauens hovedstad Vilnius, blant annet på grunn av rimeligere overnatting. Et tre-retters måltid i koster 518 kroner, mens et besøk i et topp kunstgalleri ligger på rundt 60 kroner.

LES MER: En sang om Lisboa!

En 330 ml flaske med øl på en tradisjonell kafé eller bar koster kun 30 kroner, den laveste prisen av samtlige på topp 10-listen.

Det er første gang Lisboa topper listen. Normalt er det østeuropeiske byer som ligger øverst, og fortsatt er byer som Vilnius (nest billigst), Krakow og Riga blant de rimeligste hovedstedene.

Køben på topp

Andre byer på topp 10 er Athen (fjerde), mens Porto, Zagreb, Budapest, Warszawa og Lille er på plassene fem til 10. 

Den slovakiske hovedstaden Bratislava går akkurat glipp av plassen på topp 10, selv om en helg der ikke koster mer enn rundt 4430 kroner.

Blant de dyreste hovedstaden er London på 28. plass, mellom Genève og Belfast, med en snittkostnad på 980 kroner for et tre-retters måltid.

LES MER: James Bonds London!

Det dyreste måltidet (i snitt) er å finne i København. Der kommer prisen på vel 2000 kroner,

Amsterdam er Europas dyreste by. Der koster et opphold i snitt 9660 kroner. Andre byer som krever en relativt tykk lomme bok er Paris og Venezia. 

Les mer om undersøkelsen HER!

De rimeligste storbyene i Europa 2023

Lisboa, Portugal
Vilnius, Litauen
Krakow, Polen
Athen, Hellas
Riga, Latvia
Porto, Portugal
Zagreb, Kroatia
Budapest, Ungarn
Warszawa, Polen
Lille, Frankrike ©