Basert på funn i Den europeiske reisekommisjonens (ETC*) rapport «European Tourism: Trends and Prospects»-rapport for fjerde kvartal i fjor var også Norge blant landene som nærmer seg 2019-nivået når det gjelder omsetning i reiselivet.
Fortsatt oppgang
Rimelige reisemål som Tyrkia (-2 prosent), Luxembourg (-4 prosent), Serbia (-6 prosent), Hellas (-6 prosent) og Portugal (-7 prosent) er på god vei mot å gjenvinne trafikken av besøkende fra oversjøiske land.
I følge flytrafikktall for Europa basert på data frem til desember 2022, var Hellas sammen med Kroatia og Portugal alle over 2019-nivåene.
Oppgangen skjer midt en krise med høyere priser, krigen i Ukraina og de skyhøye energiprisene. Ifølge ETC skyldes den positive trenden for reiselivet i stor grad oppdemmet etterspørsel.
Totalt sett var Europa i 2022 på 75 prosent av reisevolumet i 2019, og analytikere forventer at oppgangen vil fortsette inn i 2023, dog i et lavere tempo.
Mye av økningen av den oversjøiske trafikken skyldes stor reiselyst i USA. Land som Spania merker en særlig vekst fra dette markedet.
Tregt i øst
På verdensbasis er det ventet at reiser til Europa vil nå førcovid-nivåer i 2025. Innenlandsreiser vil trolig nå de samme nivåene i 2024, ifølge ETC. Med noen forbehold, knyttet til at mange av de faktorene som demper reiseveksten – prisstigningen blant annet – vil vedvare.
I Norge holdes innenlands flytrafikk tilbake av høyere priser, ikke minst på kortbanenettet.
– Vi forventer at turistsektoren i Europa fortsetter sin sterke opptur. Fordi reising innad i Europa er på god vei mot bedring retter nå turistnæringen oppmerksomheten mot ankomster fra oversjøiske land, sier ETC-president Luís Araújo i en kommentar.
Europeiske land som er særlig påvirket av krigen mellom Russland og Ukraina er også de som opplevde den tregeste oppgangen i turistankomster. Blant disse er Finland (-38 prosent), Litauen, Latvia og Romania (alle -42 prosent).
Fire momenter fra ETC-rapporten
- Fortsatt treg utvikling av trafikken til og fra Asia og Stillehavet.Det skyldes i hovedsak bekymringer knyttet til Corona og særlig langsommere gjenåpning av landene i Asia og Stillehavet
- Transatlantiske reiser forventes å øke turismen til europeiske destinasjoner, der USA leder økningen i langdistansereiser til Europa
- En av fire reisemål i Europa opplevde ankomster i 2022 fra USA over 2019-nivåene. Totalt gikk ankomstene til Europa ned med 25 prosent sammenlignet med 2019.
- Europa forventes å gjenvinne 82 prosent av 2019-volumene fra USA i 2023 og 28 prosent av 2019-nivåene fra Canada i 2023. ©
Kilde: ETC
* Den europeiske reisekommisjonen ETC er en sammenslutning av nasjonale turistorganisasjoner fra 34 land med base i Brussel. Kontoret ble opprettet i 1948 for å promotere Europa som turistdestinasjon til langdistanse-markeder utenfor Europa, opprinnelig USA og senere Canada, Latin-Amerika og Asia-Stillehavet.