August er feriemåneden i de fleste europeiske land. At mange reiser bort i ukevis byr på problemer for vaksineringen. Mange land har nemlig systemer for å gi vaksine basert på der folk er registrert.

Hindrer besøk

Derfor har mange land introdusert fleksible og kreative ordninger for å holde vaksinasjonstakten oppe gjennom ferietiden.

I Italia kjører det en rekke vaksinebiler langs Lazios strender. Mange italienere bosatt i Roma har feriehus her, og man ønsker å kunne tilby vaksine til de ferierende. 

En tilsvarende vaksinebil kjører rundt i den populære feriebyen Rimini.

På hovedflyplassen i Roma åpnet myndighetene en vaksinestasjon hvor ferieklare italienere kan vaksinere seg på vei til ferien.

Franske myndigheter har til tider slitt med vaksineskepsis blant deler av befolkningen. Derfor ble det i forrige uke innført en regel som hindrer uvaksinerte i å besøke kinoer, kasinoer og en rekke attraksjoner.

I august vil denne regelen bli utvidet til å også gjelde restauranter og kafeer, i et håp om å få folk til å ta turen til nærmeste vaksinesenter.

Skeptisk til vaksinen

I Russland sliter myndighetene med utbredt vaksineskepsis hos store deler av befolkningen. Landet var først ute i verden med å utvikle en coronavaksine – Sputnik V-vaksinen. Allerede i desember startet vaksineringen. 

Likevel har den gått tregt, mye på grunn av vegring mot coronavaksine. Det lave tempoet blir ekstra synlig med mange russere på ferie.

Hoteller i den populære feriedestinasjonen Krasnodar i nærheten av Svartehavet vil kun slippe inn folk med gyldig coronasertifikat. Turister er nødt til å ha tatt vaksine like før ankomst.

Også i Tsjekkia er det en viss vaksineskepsis i deler av befolkningen. Der lokker regjeringen med to ekstra feriedager til offentlige ansatte som vaksinerer seg.

Vaksiner deg

Etter en sakte start på vaksineringen er nå nærmere 60 prosent av EUs voksne befolkning fullvaksinert mot covid-19.

Samtidig har over 70 prosent av de voksne i EU fått minst én dose. EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen advarer likevel mot lave skuldre i lys av at deltavarianten sprer seg raskt flere steder i Europa.

– Derfor oppfordrer jeg alle som har muligheten, til å bli fullvaksinert. For deres egen helses skyld, samt for å beskytte andre, sa hun nylig. ©