De godkjente standardene, som har støtte fra EU-kommisjonen, legger også grunnlaget for et «rammeverk for å sikre ektheten og integriteten til sertifikater med vekt på databeskyttelse og sikkerhetstiltak».
– Vi trenger en felles tilnærming til vaksinasjons-sertifikater, og jeg ser frem til å fortsette samarbeidet med Verdens helseorganisasjon (WHO) for å utvide dette verktøyet på globalt nivå, sier EUs kommisjonær for helse og mattrygghet, Stella Kyriakides.
Hun mener «interoperable vaksinasjons-sertifikater» blir et viktig verktøy for både Europas innbyggere og etter hvert også resten av verden under og ikke minst etter pandemien.
Avtalen kommer etter at Hellas gikk i spissen for forslaget om et EU-bredt helsesertifikat for Covid-19. Håper et at kan dra i gang trygge reiser og derigjennom bidra til å styrke EU-landenes svekkede økonomier.
Selv om en rekke globale turisme- og luftfartsorganer, EU-kommisjonen og -rådet ønsker initiativet velkomment har det vært motforestillinger fra enkelte hold – en tautrekking som nå altså har båret frukter.
Retningslinjene, som er utarbeidet i samråd med Health Security Committee (HSC), European Medicines Agency (EMA), European Center for Disease Prevention and Control (ECDC) og ikke minst Verdens helseorganisasjon (WHO), skal legge til rette for en ordning som kan imøtekomme bruk både på papir og digitalt. Det vil ifølge EU sikre fleksibilitet og kompatibilitet med eksisterende nasjonale løsninger, samt krav om beskyttelse av personopplysninger.
Sistnevnte var det viktigste motargumentet blant EU-landene. ©