Bonuspoeng – eller CashPoints som Norwegian kaller ordningen – er noe du oppnår om du reiser med selskapet eller handler andre produkter som kvalifiserer til det. For de hundre-tusenvis av nordmenn som har slike poeng til gode var det dårlig nytt at selskapet nylig permitterte ytterligere 1600 medarbeidere, like etter at regjeringen annonserte at den ikke går med på mer direkte pengestøtte.

Kassa er snart bunnskrapt.

På en knivsegg

Corona-pandemien har vært som en rettet eksplosjon: Inntekts-fallet er på 91 prosent, driftsunderskuddet på 2,81 milliarder kroner i kvartalet og samlet underskuddet på svimlende 6,41 milliarder kroner. Kjendis-investor og -forvalter Jan Petter Sissener, selv tidligere aksjonær, tror nå at Norwegian vil gå konkurs. Lavprisselskapet vil ikke lenger klare sine forpliktelser. Da er neste skritt skifteretten.

– Dette er dødsstøtet for Norwegian, som Sissener uten omsvøp sier det til Nettavisen, da nyheten om regjeringens nei kom.

Det er ikke bare mangelen på tilskudd som svekker selskapet. På grunn av alle utestående refunderinger er også kundetilliten på et lavmål. Når selskapet halser etter Wizz Airs ultra-lave introduksjonspriser på 199 kroner én vei, og dumper prisene på sine reiser ned mot samme nivå nekter mange å bite på.

Selv ikke når selveste statsministeren går ut og advarer mot å bruke den ungarske konkurrenten.

«Jeg lever fortsatt i håpet om at Norwegian skal klare seg, men ikke for en hver pris.»

Alt handler uansett om penger, derfor hopper såpass mange på Wizz Airs ruter, og er det noe Norwegian ikke har noe særlig av er det nettopp det. Wizz Air på sin side har mer enn 15 milliarder kroner på bok, som de nå kan bruke på det norske markedet.

Norwegian har levd på en knivsegg lenge. Det bør ikke komme som noen overraskelse at selskapet kjempet for livet, noe som ikke uventet går ut over kundene. Norwegian har ifølge Forbrukertilsynet et stykke på vei klart å følge opp sitt ansvar overfor kundene, dog etter flere advarsler, men det er desperate tider.

Fortsatt har selskapet flere tusen som venter på oppgjør, og hadde håp om at en milliard-påfylling fra regjeringen skulle gi fortgang i dette arbeidet.

Mange om beinet

Pia Høst, som er leder for forbrukerdialog i Forbrukerrådet, sier til Nettavisen at mange ble ført bak lyset da de godtok bonuspoeng fremfor penger. Førstnevnte var mest formålstjenlig for Norwegian, siden det ikke innebar noe kontantoppgjør. Hele forretningsmodellen til lavprisselskapene er å selge billettene i god tid før avreise, og slik opprettholde kontantstrømmen. Da er det naturlig for selskapet å pushe kundene til å utsette reisen fremfor å betale ut kostnaden.

At mange føler seg lurt er ikke så rart. Samtidig virker klagestormen noe hul, for det er med viten og vilje vi har har satset og heiet på et Norwegian som mer eller mindre alltid har balansert på en økonomisk knivsegg.

Det har vi godtatt, for selskapet har gjort gjort det mulig ikke bare å ta oss ut i verden for en rimelig penge, men også gjort at det er levelig å reise innenriks. Jeg mener det er en personlig plikt å følge med og avveie for og imot ved kjøp av billetter. At du som kunde har valgt bonuspoeng i en tid som dette er å anse som et støttekjøp. Min erfaring er at Norwegian har vært transparente og slett ikke vanskelig å tyde og forstå i kommunikasjonen.

Jeg lever fortsatt i håpet om at Norwegian skal klare seg, men ikke for en hver pris. At regjeringen velger å ikke gå inn med penger kan jeg forstå. Det er svært mange hensyn å ta i disse ekstraordinære krisetider, og jeg sitter ikke på oversikten over alle som står med lua i hånda på Løvebakken.

Det er ikke få, vil jeg tro, og da krever det en stødig og bestemt hånd når det er fellesskapets midler som skal deles ut. Akkurat det er pandemiens bitre realitet – og forbannelse.

Mange selskaper blir borte, men opp av asken etter den største krisen i vår tid vil det komme nye muligheter. Også for alle dem som søker billigbilletter ut i verden.

Det er bare så synd at det trolig ikke blir Norwegian som skal ta oss dit. ©