Rundt halvparten av disse igjen (14 prosent) ønsker å kombinere utenlandsferien med norgesferie, mens den andre halvparten satser på å ta hele ferien i utlandet, ifølge undersøkelsen.

Halvparten på Norges-ferie

Innovasjon Norge-direktør Bente Bratland Holm synes ikke én av fire er så veldig mye.

– Folk vil jo ha ferie og vil jo bevege på seg, sier hun til P4.

Utenriksdepartementet fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige, til alle land. Rådet gjelder foreløpig fram til 15. mai.

Helsedirektør Bjørn Guldvog mener at selv om usikkerheten er stor, er det ikke er noe i veien for å planlegge en tur utenlands så lenge man også har en plan B.

– Man bør ikke legge alle pengene i potten og ikke ha mulighet til å avbestille. Men forhåpentligvis vil mange av disse utenlandsreisene kunne gjennomføres i løpet av sommeren, sier Guldvog til P4-nyhetene.

Kommunikasjonssjef Andreas Bibow Handeland i Europeiske Reiseforsikring advarer på sin side mot å bestille utenlandstur nå.

– Er det fortsatt rødt lys når du skal reise, risikerer man å ikke få dekket avbestillings-kostnader, og man har ikke gyldig reiseforsikring for selve reisen. Og det kan få ganske katastrofale økonomiske konsekvenser, sier han.

Ifølge undersøkelsen vil over halvparten (56 prosent) gjøre som i fjor og legge hele ferien til Norge.

Positive til helsepass

En undersøkelse utført av Censuswide* på oppdrag for programvare-leverandøren Amadeus viser at 41 prosent av de reisende er svært interessert i å bestille internasjonale reiser allerede seks uker etter at restriksjoner er opphevet.

Ifølge Amadeus viser undersøkelsen «viktigheten av å forstå de reisendes bekymring rundt integritet, brukervennlighet og sikkerhet». Samtidig er budskapet fra de reisende tydelig: Digitale helsepass kan bli et svært viktig verktøy for å få i gang reisevirksomheten igjen. Ni av ti (91 prosent) av de spurte sa at de ville være komfortable med å benytte et digitalt helsepass for fremtidige reiser. 

Andre funn fra undersøkelsen

• Tre fjerdedeler av de spurte passasjerene er villige til å lagre sine reisehelsedata elektronisk, dersom det gjør at de kan komme seg raskere gjennom flyplassen med færre møtepunkter ansikt-til-ansikt. 
• Mer enn syv av ti av de spurte passasjerene er villige til å lagre sine reisehelsedata elektronisk dersom dette gjør det mulig for dem å reise til flere destinasjoner. 
• 68 prosent av de reisende var enige om at det er mer sannsynlig at de deler sin helseinformasjon dersom de flyselskapene de reiser ofte med tilbyr en måte å lagre reisehelsedata på. 

De tre viktigste problemområdene som de reisende ser er

• Sikkerhetsrisiko i forbindelse med hacking av personlig informasjon (38 prosent) 
• Utfordringer i forbindelse med hvilken helseinformasjon som er nødvendig å dele (35 prosent) 
• Mangel på åpenhet og kontroll over hvor dataene deles (30 posent).

Dette kan ifølge undersøkelsen redusere problemene med digital helseinformasjon og reiser

• 42 prosent av de reisende mener en reise-app som kan benyttes under hele reisen vil forbedre deres totale reiseopplevelse betraktelig, og forsikre dem om at deres informasjon finnes på ett sted. 
• 41 prosent mener en reise-app vil redusere deres opplevde stress i forbindelse med reiser.
• 62 prosent er mer tilbøyelig til å benytte en app for å lagre sin helseinformasjon dersom en reiseleverandør eller -selskap samarbeider med et pålitelig helseforetak. ©
*Amadeus’ undersøkelse fikk svar fra 9055 reisende fra Frankrike, Spania, Tyskland, India, De Forente Arabiske Emirater, Russland, Singapore og Storbritannia. Utvalget av respondenter er de som har reist utenlands i løpet av de siste 18 månedene (med minst 1000 respondenter per land).