Store deler av Europa rammet av den verste tørken på 500 år. Rundt 63 prosent av landmassen over hele EU og Storbritannia er omfattet av varmebølgen og tørken, ifølge EUs europeiske tørkeobservatorium .

Et tall som ble utstedt før Storbritannia erklærte tørke i åtte av 14 områder. Og nye varsler strømmer inn daglig.

Busset mellom stoppene

POPULÆR FERIEFORM: Elvecruise i Europa har vokst voldsomt de siste årene, men står nå i fare på grunn av stadig lavere vannstand i de store elvene. (Foto: Bjørn Moholdt)

Landskapet er knusktørt, og vannstanden stuper. Elver og innsjøer tørker ut – og i tillegg til at det har ødeleggende effekt på handel og industri, rammer det også en sektor som allerede var på kne takket være pandemien – turismen. 

Eksperter sier at det som skjer nå er et bekymringsfullt tegn på hva vi kommer til å se mer av. Vannstanden i Rhinen er nå så lav at kommersiell skipsfart knapt er mulig. Den 1230 kilometer lange Rhinen er en av Europas viktigste handelsruter. Den er også viktig for de populære elvecruisene, som nå oplever store utfordringer.

Lørdag falt vannstanden i den tyske byen Kaub – et kritisk punkt langs elven – til bare 36 centimeter, ifølge offisielle tall. Det er faretruende lavt. Ved 40 centimeter er kommersiell frakt frakt ulønnsom.

– Ingenting av dette er nytt, understreker Clare Weeden, hovedlektor i turisme og markedsføring ved University of Brighton, til CNN.

– Elvecruising har blitt stadig mer populært, spesielt for aktive mennesker, forklarer hun, og utbroderer:

– Du legger til kai tidlig, bruker hele dagen på å vandre på nye steder, for så å gå tilbake til båten på slutten av dagen og seiler videre. Det er mye roligere enn på de massive cruisebåtene. 

Men –  tørken og klimaendringene faller nå sammen med økningen i elvecruising. Den lave vannstanden på populære ferdselsårer som Rhinen og Donau vil ifølge Weeden blant annet føre til at elvecruisene vil lide, og trolig må fullstendig reorganiseres.

De siste fem-seks årene har vannstanden vært så kritisk at på flere steder har cruisepassasjerene blitt busset fra et reisemål til et annet.

Bygget seg opp

De aller fleste forskere er ikke lenger i tvil om at den ustoppelige rekken med hetebølger og den langvarige tørken delvis skyldes klimaendringene som nå skjer fortere enn mange hadde ventet.

Og det er ikke bare Europa som rammes av nedbørsmangel. Også Øst-Afrika, det vestlige USA og det nordlige Mexico sliter for tiden med omfattende tørke. Afrikas Horn er på randen av en sultkrise etter at fire regnsesonger på rad er uteblitt.

EU-kommisjonens forskningssenter EC-JRC advarte denne uka om at tørken er i ferd med å bli verre og etter hvert kan berøre 47 prosent av det europeiske kontinentet.

Andrea Toreti, som er sjefsforsker ved Det europeiske tørkeobservatoriet, sier at en tørke i 2018 var så ekstrem at det ikke hadde vært noe lignende på 500 år. Men det som skjer nå, ser ut til å være verre.

De neste tre månedene vil det være svært høy risiko for tørre forhold i hele Vest- og Sentral-Europa, samt i Storbritannia, sier Toreti.

– De nåværende forholdene skyldes lange perioder med tørt vær som har sin opprinnelse i endrede globale værsystemer, sier meteorologen Peter Hoffmann ved Potsdam-instituttet for klimaforskning ved Berlin.

– Det er om sommeren vi merker det mest. Men det har bygd seg opp gjennom hele året, forklarer han.

Nullstilling 

Vannstanden i Rhinen ventes å nå et kritisk lavt nivå i dagene fremover og det kan bli vanskelig for skip og lektere å navigere forbi Kaub, som ligger midtveis mellom Koblenz og Mainz. Der var vannstanden mandag fem centimeter lavere enn dagen før. Ved lavere vannstand må skipene frakte mindre gods, og på ett tidspunkt må transporten stanses helt og overføres til vei og bane.

I Serbia har myndighetene startet mudring av Donau for å holde vannveiene åpne, og i Ungarn er innsjøen Velence ved Budapest forvandlet til flekker med tørket mudder.

I fremtiden vil elvecruisebåtene trolig ikke bare endre rutemønsteret som følge av lav vannstand, men også designen. Bunnen av fartøyene blir flatere for å unngå å bli sittende fast, og lettere bygd. I perioder med ekstra lav vannstand vil for eksempel bassengene ombord bli tømt for vann.

I tillegg vil tidspunktene bli endret. Det er mer vann i elvene på våren enn for eksempel midt på sommeren. 

Rederier som «norske» Viking – eid av nordmannen Torstein berg – opererer for eksempel med flere skip som går i motsatt retning og som vil kunne overføre passasjerer ved behov.

Weeden tror at om Rhinen-cruisene bokstavelig talt tørker opp vil elvecruiseselskaper måtte se seg om etter andre steder å operere. 

– Skip er mobile, og selskapene er ikke lojale mot reisemålene, sier hun. 

– De vil flytte på seg og finne nye områder for elvecruise utover de tradisjonelle europeiske. 

Dette året har ifølge Weeden vist oss at «klimaendringer handler ikke bare om varme, men også om vann».

– Når været blir mer uforutsigbart, tror jeg vi vil se en slags nullstilling, konkluderer hun.

Trolig er det ingen vei utenom. ©