Det stoppet ikke der. Ifølge avisen Berlinske holdt den danske vinforhandlerene lite tilbake da de promoterte Vin Gran Reserva fra 2016 som en «stratosfærisk høytflyvende Tempranillo – en av verdens største og mest hemmelige kultårganger», skrev de blant annet.

Dyr vin

I hevet fall var tappingen hemmelig. Supervin, en av Danmarks største vinforhandlere, hadde nemlig kjøpt vinen på fat fra Spania og tappet den i selskapets egen kjeller i Hjørring.

Forholdet ble oppdaget av det danske mattilsynet under en inspeksjon i 2021, og selskapet ble bøtelagt og flaskene beslaglagt. Vinen ble nemlig solgt som Gran Reserva og Ribera del Duero, noe du ikke kan om den er tappet i en kjeller i Nordjylland.

– Vi visste ikke at det ikke var ulovlig da. Der har vi blitt klokere, sier Mads Jensen, administrerende direktør i Supervin til Berlingske.

Supervin er en av Danmarks største vinbutikker på nett. 2021 ga et overskudd på rundt 13 millioner danske kroner.

2016-årgangen av Gran Reserva fra Domingo del Aquila ble solgt for nesten 2000 norske kroner, med en viss rabatt om du handlet en kartong på seks flasker.

Men – i oktober i fjor kom det danske Mat- og drikkevaretilsynet på tilsynsbesøk og leverte en flengende kritikk av Supervin.

Burde sluttet

«Selskapet har tappet, korket og merket vin fra Spania. Basert på sporbarhets-dokumentasjon er det ikke med sikkerhet kjent hvilken type og kvalitet på vin det er», heter det i rapporten.

Samtidig utstedte de et forelegg på 27 000 kroner for villedende og inndratt 104 flasker av 2015-årgangen og 182 flasker av 2016-årgangen.

Deres vinimportselskap Novin, med samme ledelse som Supervin, Mads Jensen, ble også bøtelagt med rundt 20 000 kroner.

Et knapt år senere, i august 2022, besøkte Mattilsynet Supervin igjen. Av kontrollrapporten her går det fram at Supervin ikke har tatt kontakt med kundene, som har blitt villedet ved å kjøpe vinen.

Etter påtrykk fra tilsynet informerer Supervin kundene, om enn betydelig mangelfullt.

«Bedriften har kun brakt informasjonen til sine kunder som en obs/p.s. nederst i nyhetsbrevet, noe som kan føre til at noen overser informasjonen», skriver Mattilsynet.

Men det er ikke bare vinetikettene som var misvisende. Selv fakturaen for vinen skapte forvirring. Der står det at det er hvitvin, selv om det var rødvin som ble tappet og solgt.

Supervins Mads Jensen påpeker at det i den originale annonsen for vinen sto at «vinen i verdensklasse tappes direkte fra et fat i Supervins kjeller».

– Vi har skrevet at det er en tønne vi har fått med oss ​​hjem, og hvordan det skjedde – at vi har tappet det på flaske hos oss. Så vi har ikke villedet noen. Men ja, det er sant. Da burde vi ha sluttet med, konkluderer han. ©