Mye tyder på at de som håper å komme seg til sine favorittreisemål i 2021 må smøre oss med en god dose tålmodighet. Virkningen av Corona-pandemien har vært brutal for verdens reiseliv. 

Stigende prisnivå

Med få unntatt har vi som reisende blitt henvist til sofasitting og svært begrensede reisemuligheter.

Og det kommer til å gå enda en stund før det blir en lysning. Blant de som heller kaldt vann i blodet på oss reiselystne er statsminister Erna Solberg, som tviler på at nordmenn vil kunne reise utenlands på ferie i påsken. 

– Men det er lov å håpe på en ganske normal sommer, sier statsministeren.

«…anbefaler folk å sjekke avbestillings-muligheter ekstra nøye og sørge for å ha en god reiseforsikring før man bestiller.»

Turoperatøren TUI Norge spår at Hellas blir en populær sommerdestinasjon, og at Spania blir vinterens vinner, basert på salgstall de siste ukene.

STRANDLIV: Miami i USA ligger trolig enda lengre frem i tid for dem som ønsker seg til strendene der. (Foto: Bjørn Moholdt)

– Det er ingen tvil om at 2021 vil bli enda et annerledes reiseår, men vi har stor tro på at aktiviteten vil ta seg betydelig opp nærmere sommeren, sier Nora Aspengren, kommunikasjonsansvarlig i TUI, til NTB.

Også i det kommende året vil norske myndigheters reiseråd være ledende for nordmenns reiseaktivitet. Først i 2022 forventer TUI at det globale reisemønsteret for fritidsreiser vil normalisere seg. Reiseåret 2021 vil bli preget av pandemien på flere måter. Generelt er prisnivået ventet å stige, ifølge TUI.

God beskyttelse

Flere fly- og reiseselskaper har knapt hatt omsetning i 2020 og har vært truet av konkurs. Norwegian er reddet av aksjonærene flere ganger i år – med nød og neppe. Flere måneder i år har Norwegian meldt om nedgang på over 90 prosent i passasjertrafikken, mens SAS har meldt om nedgang på nærmere 80 prosent.

Prisene er foreløpig lave, men etter hvert som etterspørselen går opp, vil også prisene gå opp, mener arbeidsgiver-organisasjonen Virke. De anbefaler folk å sjekke avbestillings-muligheter ekstra nøye og sørge for å ha en god reiseforsikring før man bestiller.

Mange bruker julen til å bestille reiser det kommende året. Virke spår at pakkereiser blir populært i år ettersom det gir en ekstra beskyttelse mot uforutsette hendelser for forbrukerne. Det beskytter ikke bare mot konkurs hos turoperatøren, men også mot konkurser i luftfarten eller på destinasjonen.

– Skulle hotellet eller flyselskapet gå konkurs, og disse er kjøpt som en del av pakkereisen, er reisearrangøren forpliktet til å sørge for en ny flygning med et annet selskap eller et nytt hotell med samme eller bedre standard, sier leder Astrid Bergmål i Virke Reiseliv.

– Ingen andre reisealternativer er i nærheten av å gi den samme beskyttelsen, og dette er definitivt det tryggeste valget for dem som ønsker å bruke jula på å planlegge sommerferien, sier hun. ©