Det bekymrer flyselskapene. Tirsdag møter sjefene for de tre største flyselskapene i Norge samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) sammen med bransjeorganisasjonen NHO Luftfart, hvor spørsmålet om rammebetingelsene Avinor er underlagt fra staten bli tatt opp.
Pluss 30 prosent
Etter Corona-pandemien sliter Avinor med økonomien og har varslet avgiftsøkninger som kan gjøre flybillettene dyrere.
– Bransjen er bekymret for om Avinor er rigget for å håndtere sin virksomhet videre med de rammebetingelsene selskapet har nå, sier direktør Erik Lahnstein i NHO Luftfart til NTB.
Da Avinor la fram halvårsresultat 31. august ble det også varslet om økte avgifter til flyselskapene. Antallet reisende har økt, men det er likevel 11 prosent færre reisende enn det var i 2019.
Det innebærer mindre inntekter for Avinor ,som på statens vegne driver 43 flyplasser over hele landet.
Nå ligger passasjeravgiften og startavgiften flyselskapene betaler til Avinor an til å øke med nesten 30 prosent. Det vil utgjøre om lag 25 kroner per billett.
Mister inntekter
Flyselskapene med Norwegian, Widerøe og SAS i spissen frykter de økte avgiftene er signal om dypere problemer for Avinor, og at en avgiftsøkning i år vil følges av en ny neste år.
De peker på at det kan gå helt fram til 2028 før lufttrafikken er tilbake på samme nivå som før pandemien.
– En avgiftsøkning kan bli for dyr for de reisende og for flyselskapene, sier Lahnstein, som legger til at redusert rutetilbud kan bli konsekvensen.
Avinor får sine inntekter fra gebyrer som ilegges flyselskapene som bruker selskapets flyplasser, og inntekter fra butikker og parkeringsanlegg.
Dessuten utgjør inntekter fra taxfree-salget på flyplassene er viktig bidrag. Under og etter pandemien har særlig disse inntektene falt og derfor vil Avinor heve avgiftene fra flyselskapene. ©