På det mest populære markedet i Budapest må du for eksempel du ut med 250 kroner for en pølse. Den er riktignok større enn en vanlig wiener, men mange reagerer likevel på den høye prisen.

Svimlende pris

– Disse prisene er i hvert fall ikke for ungarske lommebøker, sier Margit Varga til CNN.

Hun en førstegangsbesøkende fra den sørlige byen Pecs. 

– Prisene er rett og slett uvirkelige, uansett om det er for turister eller ungarere.

LES MER: Jule-cruise på Rhinen

Julemarkedene i Europa er et viktig førjulsrituale for millioner av mennesker, både for lokalbefolkningen og besøkende fra hele verden. På et marked som de i Budapest spilles det opp til høytiden med rykende matboder, blinkende lys og andre juledekorasjoner.

Høytiden har imidlertid fått et aldri så lite skår i gleden, mye takket være en økende levelkårskrise ikke bare i Ungarn, men i store deler av Europa.

For mange blir det derfor utfordrende å punge ut med 130 kroner for en liten bolle med gulasj, fylt kål til nærmere 200 kroner, og den nevnte pølsen til svimlende 250.

I et land der den månedlige snittlønnen er på under 10 000 kroner er dermed ikke markedene lenger for alle.

Dramatisk økning

Prisen på mat på det populære Bazilika-markedet, og det nærliggende markedet på Vorosmarty Square, har skapt store overskrifter i lokale medier de siste ukene.

Noen utsalgssteder i Budapest sammenlignet prisene med lignende markeder i det mer velstående Wien, mindre enn tre timer unna med tog, og fant ut at noen matvarer i Budapest var dyrere.

29 år gamle Ami Sindhar fra London fant etter et besøk på et julemarked i Köln i Tyskland at maten på Budapest-markedet var «mye dyrere».

LES MER: Julestemning i Riga!

– Jeg synes det er synd for lokalbefolkningen. Når det er et vakkert marked som dette, vil du at lokalbefolkningen skal kunne komme hit like mye som alle turistene, sier hun til CNN.

Mens julemarkeder generelt er rettet mot utenlandske besøkende og med høye priser som resultat, er det andre faktorer i Ungarn som øker kostnadene, der prisene har økt dramatisk de siste to årene. 

Priset ut

Landet har opplevd den høyeste inflasjonen blant samtlige medlemmer i EU, og spesielt matvareprisene har økt dramatisk. Ungarn startet året vi er inne i med at dagligvareprisene steg nesten 50 prosent sammenlignet med året før. Dette ifølge EUs statistiske kontor Eurostat. Mens veksttakten har avtatt betydelig de siste månedene, har de høye kostnadene vedvart.

I et forsøk på å utvide alternativene for mindre velstående besøkende, er matselgere på begge Budapests julemarkeder pålagt å tilby en roterende daglig meny for rundt 50 kroner. En kopp varm gløgg rundt 45 kroner

Sundhar er likevel bekymret for at noen lokale fortsatt opplever seg priset ut av ferieopplevelsen.

– Jeg kan tenke meg at det er ganske stor uoverensstemmelse mellom hvor mye de tjener – og hva de må ut med på julemarkedet, sier hun. ©