Av Gjensidiges utbetalinger knytter de fleste sakene seg til avbestillinger av reiser.

– Etter at vi over en periode ukentlig har mottatt rundt 700 nye skademeldinger knyttet til corona, ser vi nå en reduksjon på nesten 200 saker fra uke 41 til uke 42, sier kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige til NTB.

«…vi ønsker ikke å gamble med sikkerheten.»

Han anbefaler for øvrig ingen å bestille reiser nå.

– Om du bestiller en tur nå gjør du det på egen risiko. Bestiller du en tur til 50.000 kroner, bør du ha råd til å tape de pengene, sier han.

Europeiske Reiseforsikring (if) har foreløpig ikke gått ut med tall for tredje kvartal.

– I løpet av første halvår alene hadde vi betalt ut ca. 420 millioner i erstatning til kundene våre, fordelt på ca. 50 000 skadesaker. Rundt 80 prosent av dette handlet om avbestillinger, sier Andreas Handeland i Europeiske Reiseforsikring og If.

Ifølge ham gikk Europeiske og If tidlig utenfor egne vilkår og lot kundene avbestille reiser uavhengig av fremtidig avreisetidspunkt.

– Dette førte naturlig nok til høye forsikringsutbetalinger, men vi ønsket å skape forutsigbarhet og fleksibilitet for kundene våre i en uoversiktlig og uavklart situasjon, sier han.

Handeland sier videre at Europeiske Reiseforsikring og If gjennom pandemien har tilpasset dekningen etter norske myndigheters råd og anbefalinger.

– Det har kostet oss mer å dekke avbestillinger enn det hadde gjort å la kundene reise, men vi ønsker ikke å gamble med sikkerheten, eller å bidra til import av smitte til Norge, understreker Handeland. ©