Reiselysten har ikke endret seg nevneverdig siden pandemien skyllet over verden på begynnelsen av 2020-tallet. Da alle fritidsreiser fikk en brå slutt, og forretningsreisende ble henvist til Zoom, Skype og Teams, ble moduset satt på pause.

Risør eller Rhodos?

Dog var vi likevel rastløse. Vi nordmenn kjøpte bobiler og hytter i et nærmest frenetisk tempo, og begynte å utforske eget land. Hotellene utenfor de store byene har knapt opplevd lignende trafikk noen gang som de to siste somrene.

NORGESFERIE: Båt- og bobillivet har skutt fart, og vil ventelig fortsette å bli en viktig del av norsk reiseliv. (Foto: Bjørn Moholdt)

Vi var nervøse for hva som ventet oss der ute, og vegret oss for å krysse landegrensene selv da utlandet gradvis åpnet opp. Det hjalp litt med gode incentiver fra turoperatørene, men også i fjor var det Norge det i stor grad handler om. Vi turte liksom ikke å ta helt løs.

I år er det noe annerledes, men reisemålene rundt Middelhavet merker fortsatt en tildels betydelig tilbakeholdenhet. Corona-spøkelset henger over oss som et Damoklessverd.

Alt dette påvirker nå hvordan vi oppfører oss i bestillings-øyeblikket. Risør eller Rhodos, liksom.

Oppløftende

Den store reiselivsmessen ITB Berlin har sammen med dataplattformen Statista Q kikket litt på data, både nye og historiske, og i tillegg sett litt i glasskulen. Hos dem er det seks hovedtrender som peker seg ut, og som de mener vil prege våre reisevalg fremover.

Ukraina utgjør en ny usikkerhetsfaktor, men slik de vurderer situasjonen vil internasjonalt reiseliv oppnå 80 prosent av pre-pandemisk omsetning i 2022. Totalt rundt 3 500 milliarder kroner.

Prognosen tilsier en reisevirksomhet på 2019-nivå først i 2024.

Fjoråret var bedre enn 2021, ifølge ITB, med en vekst sammenlignet med 2020 på 36 prosent. Det var oppløftende, sett i lys av at pandemien fortsatt herjet. 

6 hovedtrender

Pandemiens innvirkning på internasjonalt reiseliv, som også merkes på våre breddegrader, vil uansett prege mye av hvordan vi reiser også etter 2025. Her er seks store trender som trolig vil avgjøre hvordan og hvor vi reiser i årene fremover.

Fleksibilitet

28 prosent av oss bruker én til tre måneder før vi bestemmer oss. Noe under 25 prosent vil bruke mindre enn fire uker. Dette vil fordre at turoperatører og andre utviser større fleksibilitet knyttet til bestillingene.

Dyrere forsikringer

Internasjonalt har prisen på avbestillings-forsikringer for reise økt med ti prosent. Ventelig vil også de vanlige reiseforsikringene øke i pris.

Online booking

Bruken av online booking-apper har vokst med hele 40 prosent sammenlignet med 2019. Den digitale evolusjonen vil akselerere.

Innenlands turisme

Mer populært enn noen gang, også internasjonalt. Denne trenden vil ventelig fortsette, selv om den trolig flater ut når reising internasjonalt tar seg opp. 72 prosent av alle tyskere planlegger en innenlandsreise i løpet de neste 12 månedene, og noe av det samme vil skje her på berget.

Mer teknologidrevet

Personalisering og såkalt smart overnatting knyttet til kunstig intelligens (AI) og gjenkjennelses-teknologi vil øke på. Halvparten av de spurte i undersøkelsen sier de er interessert i ny teknologi knyttet til fremtidige reiser.

Arbeid på reisefot

Det å jobbe hvor som helst fra, også kjent som «workations» eller «digital nomading», er en sterk ny trend. Det globale volumet av nettsøk etter arbeid av denne typen har doblet seg. ©