Lista fra konsulentselskapet Mercer er basert på hvor mye en husholdning må betale for 200 utgiftsposter, inkludert bolig, transport, mat, klær, husholdningsartikler og underholdning. Det presiseres at listen gjelder levekostnader for utlendinger.

Hongkong har spesielt høye boligpriser, og havner derfor øverst. Ashgabat i Turkmenistan kommer litt overraskende på andreplass. Det skyldes landets ekstreme inflasjon, som har gjort det svært dyrt å importere varer og råvarer.

Tokyo er på tredjeplass, mens Sveits har tre byer på topp ti-lista: Zürich på fjerdeplass, og Bern og Genève på åttende- og niendeplass.

Singapore er nummer fem, New York på sjetteplass.

Ganske overraskende er det trolig for alle dem som påstår at Skandinavia er så dyrt at Stockholm havner så langt nede på lista som på 133. plass, med både Kairo (126), Havana (123) og Riga (113) foran seg på listen.

København er på 25. plass, Oslo er nummer 76 sammen med Frankfurt, to plasser bak Helsinki (74).

Med de kinesiske byene Shanghai og Beijing som nummer sju og ti på lista har Asia nå seks av de ti dyreste byene i verden.

Den dyreste byen i Afrika, Tsjads hovedstad Ndjamena, ligger for øvrig rett over San Francisco på lista. Begge de to ligger foran Lagos i Nigeria, som i år har gått forbi London.

Hensikten med oversikten er å informere internasjonale selskaper om kostnadene i ulike land, slik at de vet hva de ansatte i utlandet skal betales i kompensasjon når de er stasjonert utenlands. Levekostnadene for utstasjonerte utlendinger er ikke nødvendigvis de samme som for lokalbefolkningen.

Billige byer verdt å merke seg er Tbilisi (203), Beograd (183), Budapest (170), Vilnius (157), Zagreb (152) og Belfast (149). ©