Indeksen som følger rangeringen av verdens pass globalt i sanntid sliter med vektingen som følge av coronavirus-pandemien.

Stengte grenser og kutt i reiser gjer det stadig vanskeligere for mennesker kloden rundt å komme seg avgårde. Samtidig er det fortsatt nettopp passet som gjør deg i stand til å reise, og det beste av dem alle er New Zealand.

Tidligere lå New Zealand på topp samme med Japan, men på grunn av pandemien falt Japan ned en plassering til nummer to, sammen med Tyskland, Australia, Luxembourg, Sveits, Irland og Australia.

I følge rangeringen kan de med pass fra New Zealand nå reise til 129 land med visumfri tilgang, opp fra bare 80 land for seks måneder siden da pandemien var på det mest intense.

Samtidig vil det fortsatt være en god stund før newzealendere er tilbake til normalen. Pandemien herjer fortsatt, og det er fortsatt snakk om en 40 prosent reduksjon i nasjoner som tilbyr restriksjonsfri reise for New Zealands innbyggere

Ifølge indeksen ligger Sverige, Belgia, Frankrike, Finland, Italia og Spania på delt tredjeplass, mens Storbritannia, Nederland, Danmark, Portugal, Litauen, Norge, Island og Canada er på fjerde.

Det er en god stund siden USA falt ut av topp 10-listen. Landet er nå på 21. plass.

– Dataene er tydelige – med midlertidige reiseforbud og visum-restriksjoner ligger mange land som tidligere var høyt oppe på listen, nå rangert på bunnen, sier The Passport Index i en pressemelding.

Samtidig er indeksen tydelig på at pandemien også påvirker en annen markør, World Openness Score (WOS), som er selve referansen for hvor fritt vi kan reise. Siden starten i 2015 har WOS fortsatt å øke i snitt på seks prosent per år, og nådde et høydepunkt for verdensomspennende åpenhet på 54 prosent i desember 2019.

Som følge av Corona-pandemien er nedgangen ifølge WOS på «svimlende» 65 prosent.

På plasseringen på bunn er det uavgjort mellom Afghanistan og Irak. Innbyggere fra disse landene  har kun adgang til fem andre land visumfritt. ©