KLM viste frem modellen av flytypen under sin hundreårsfeiring i Amsterdam i oktober. Da stimlet folk sammen rundt noe som minnet om en forvokst boomerang. I stedet for en flykropp og vinger er nemlig flyet og vingene ett.

Passasjerene sitter nemlig i vingene, som også utgjør flykroppen.

I VINGEN: Under KLMs hundreårs-jubileum i oktober i fjor ble den nye prototypen vist frem, og hvordan det ville bli å være passasjer i «vingen». (Foto: Bjørn Moholdt)

Et skritt videre

Flying V utvikles av universitetet TU Delft, i samarbeid med Airbus og KLM. Den spesielt designen skal kunne spare mer enn 20 prosent drivstoff sammenlignet med dagens flymodeller og mer konvensjonelle motorer.

Tidligere i sommer sendte prosjektlederen bak Flying V, Dr. Roelof Vos, en modell av flytypen på vingene for første gang. Det skjedde fra en godt bevoktet tysk militærbase, hvor den 22 kilo og tre meter brede flymodellen ble fløyet i fem minutter for å teste hvordan flydesignet oppførte seg i luften. Samtidig kunne forskerne samle inn data til den videre utviklingen.

Flyet ble fløyet med motorer drevet av batterier.

– En av våre bekymringer var at flyet kanskje ville ha vanskelig for å lette da tidligere utregninger har vist at selve «rotasjonen» kunne være en utfordring, sa Vos etter testflyvningen.

Teamet bak hadde optimert modellen for å unngå denne situasjonen, men Vos understreket at modellen måtte på vingene for å vite det med sikkerhet.

Både rotasjonen og takeoff gikk problemfritt og skjedde ved en hastighet på 80 km/t. Både hastighet og flyvinkler var som forutsett. Dermed er kreftene bak satsingen nok et skritt videre på veien mot en realisering – selv om den ligger langt frem i tid.

Langt frem

Trolig minst 15 år, og mer enn hundre milliarder i finansiering. Flybransjen er meget konservativ, men samtidig gjør presset både fra miljøbevegelsen og bunnlinja at nytenkning i dag er lettere

Det gjør at sannsynligheten for at denne flymodellen en dag tar til vingene er langt større enn den ville ha vært for bare fem år siden. Ifølge TU Delft var nemlig også testflyvningen en suksess, selv om det var utfordringer som det skal arbeides videre med. Disse utfordringer var angivelig kjent i forveien, men data fra testflyvningen skal gjøre arbeidet med å løse disse blir lettere.

Fra testen i sommer:

TU Delft har hatt fokus på å utvikle flykroppen for å gjøre den mer effektiv en dagens kjente flytyper. Derfor har de ikke fokus på akkurat hvilke motortyper eller hvilket drivstoff flyet skal bruke i fremtiden. Som en del av prosjektet holder de alle muligheter åpne, og designet av flyet gjør at det kan benyttes med forskjellige typer motorer og drivstoff.

Det er ikke spesielt fokus på batteridrift da flyet er tenkt som et langrutefly hvor batterier blir for tunge. Forskerne har blant annet tro på at blant annet hydrogen kan være fremtidens drivstoff for Flying V, noe som dog vil bli overlatt til motorprodusentene å utvikle.

Den nye modellen er stadig tidlig i utviklingsfasen, og vil neppe bli å se i kommersiell drift før tidligst om 20 år. Men så langt gir forskningen store håp om at prosjektet faktisk kan ende med å bli en kommersiell flytype. Derfor er også både KLM og Airbus gått inn i prosjektet og er en del av utviklingen av denne prototypen. ©