Hjertet i denne satsningen ligger rett vis a vis Drøbak og ved innseilingen til Oslo.
Festningen er kjent for sin nøkkelrolle under den tyske invasjonen av Norge under Andre verdenskrig. Nettopp den unike historien, beliggenheten og nå maten gjør det som i dag heter Oscarsborg Hotel & Resort til et ypperlig reisemål både for dagsturer og lengre opphold.
Kokkene på fortet
Matsatsingen skjer gjennom et samarbeid med stiftelsen Norsk Gastronomi (Bocuse d’Or Norge), der det skal utvikles menyer som bidrar til historieformidling gjennom Stiftelsen Mat som forteller-konseptet.
– Med sin plassering i hovedfortet på Oscarsborg festning blir dette konkurranse-kjøkkenet både en general og en vinnerskalle verdig, sier Tony Eide, administrerende direktør i hotellkjeden Festningshotellene, der Oscarsborg Hotel & Resort hører til, i en pressemelding.
Direktøren mener hovedfortet på Oscarsborg Festning er unikt med sin festsal, ordresal, tårnkammer og salonger hvor i tillegg til «vanlige» besøkende også alle norske konger er blitt vartet opp.
– Der kongen er gjest, og gjesten er konge, konkluderer Eide.
Oscarsborg Festning som reisemål skal altså spisse sin profil også som destinasjon for gode matopplevelser. Prosjektet inkluderer full oppgradering av festningens to hovedkjøkken, samtidig som samarbeidet med Bocuse d’Or Norge vil gi utvalgte konkurransekokker mulighet for å trene frem mot konkurransene Årets kokk og Bocuse d’Or – det uoffisielle verdensmesterskapet for verdens kokker.
Det skal bygges et eget trenings- og konkurransekjøkken etter Bocuse d’Or-standard i selve hovedfortet. Det vil stilles til disposisjon som «pop-up kjøkken» ved spesielle anledninger.
Mat stadig viktigere
«Mat som forteller» er utviklet av stiftelsen Norsk gastronomi, der gode norske råvarer danner rammen for kulinariske fortellinger, inspirasjon og matglede.
Med den plasseres matopplevelsen under en høyere himmel, der andre faktorer spiller med. Det er rett og slett en systematisk metode for å skape gode måltidsopplevelser gjennom tematisering. Sammen skal Oscarsborg Hotel & Resort og Stiftelsen Norsk Gastronomi utvikle tre unike menyer basert både på festningens historie, geografiske plassering og mat-kulturelle fremtid.
Første servering forventes våren 2022.
– Oscarsborg er en perle midt i fjorden. Det blir en spennende utfordring å få jobbe med kokkene og medarbeiderne der ute, leverandører rundt Oslofjorden, historikere og andre fagfolk for å skape et felles menykonsept, sier Sven Erik Renaa, styreleder i det norske Bocuseakademiet og styremedlem i stiftelsen.
– I den siste reiselivsstrategien løftes satsning på måltidsturisme fordi matopplevelser blir stadig viktigere for reisende. Land og regioner som lykkes med å skape kulinarisk mangfold og spennende måltidsopplevelser øker sin attraktivitet som destinasjon. Det gir samarbeidet en viktig tilleggsdimensjon knyttet til destinasjonsutvikling, konkluderer Arne Sørvig, daglig leder i Stiftelsen Norsk Gastronomi. ©