I sin årlige rangering Global Peace Index av verdens sikreste land fant Institute for Economics and Peace (IEP) at verden er noe mer fredelig i dag enn den var på denne tiden i fjor.
Det er første gang i løpet av de siste fem årene at indeksen har bedret seg noe. Men fremdeles er den mindre fredelig enn den var for et tiår siden.
Samtidig – mens fred i verden har svingt over tid – er det ett land av 163 vurderte som de siste 12 årene har toppet trygghets-indeksen.
IEP setter opp listen i samarbeid med den anerkjente overvåkeren (og økonomitidskriftet) Economist Intelligence Unit ut fra tre hovedkriterier. I hvilken grad det er pågående nasjonale og internasjonale konflikter i landet; nivået av harmoni eller uenighet innad i en nasjon, samt indikatorer knyttet til militarisering.
Hvert kriterium tar hensyn til en rekke faktorer, for eksempel våpenimport og politisk stabilitet.
Nedenfor finner du de ti sikreste landene i verden, sammen med hvert lands poengsum (1 er mest fredelig, 5 er minst fredelig). Vil du lese hele metodikken og rapportere i detalj finner du den på GPIs nettsted HER.
Norge havner for øvrig utenfor topp ti-listen, på en 14. plass med 1438 poeng, med Sverige på plassen etter med 1460. Nederst av de 163 ligger Afghanistan med 3631 poeng.
10. Tsjekkia
Tsjekkia falt tre plasser i år, men kom likevel inn på topp 10. Landet som introduserte begrepet «fløyelsrevolusjonen» oppnådde 1.375 poeng for lave militære utgifter per innbygger og relativt få voldshandlinger.
9. Japan
Japan beholdt plassen fra i fjor med sin score på 1391, og fikk høye karakterer på fredsindeksen for sitt lave antall drap og begrenset tilgang til våpen. Utover sikkerheten gjør landet det også veldig enkelt for reisende å komme seg rundt, blant annet med sine høyhastighetstog.
8. Slovenia
Slovenia kom seg inn på topp 10 i år med en score på 1.355, takket være en ekstremt lav kriminalitet og lav risiko for terrorisme. Om du bare elsker flotte reisemål eller vil utforske noen av Europas beste slott og innsjøer, har Slovenia noe for deg. Nå vet du at du i tillegg kan sove godt der om natten.
7. Singapore
Singapore spratt opp en plass i år, fra åttende til syvende, med poengsummen på 1347. Øybystaten får mange pluss i margen for misunnelsesverdig lave score i innenlandske og internasjonale konflikter samt samfunnssikkerhet. Det betyr i klartekst at du kan besøke de ofte folksomme hawker-sentrene uten fare for noe annet enn lange køer.
6. Canada
Selv om Canada er større enn naboen i sør er landets poengsum på 1372 betydelig høyere enn USA (på 128. plass i år). Prøv landets mest spennende byer, som Toronto eller Montreal, eller sjekk ut noen av Nord-Amerikas vakreste naturområder som Lake Louise og Banff National Park.
5. Danmark
Landet er jevnlig blant de lykkeligste landene i verden, og poengsummen 1316 forteller at det også er et av de sikreste. I disse dager er kanskje én kilde til konflikt hvorvidt du skal feire sommeren på strendene langs Jyllands vestkyst eller vente med «hyggen» til vinteren setter inn i København.
4. Østerrike
Robert Frost skrev en gang at «gode gjerder gjør gode naboer», og det stemmer langt på vei for for Østerrike, hvis naboer (inkludert Tyskland og Tsjekkia) også scoret høyt på indeksen. Østerrike fikk 1291 poeng for blant annet lav våpenimport og konsekvent fredelige valg.
3. Portugal
Lisboa er av flere publikasjoner trukket frem som den mest undervurderte byen i Europa. Det styrkes av Global Peace Index. Portugals relativt overkommelige priser og skjønnhet kombinert med poengsummen 1274 gjør at dette er et land du bør besøke.
2. New Zealand
Dette landet har naturopplevelser som kan ta pusten fra deg. Samtidig er interne konflikter eller vold omtrent ikke-eksisterende, noe som bidro til poengsummen 1221.
1. Island
Island topper sikkerhetsindeksen tolvte året på rad. Øynasjonen fikk lavt poengscore (1072) for drap, antall mennesker i fengsel og terrorhandlinger. En bonus ved å utgjøre en øy er at grensetvister er mye mindre sannsynlige. ©