Det krystallklare vannet er Middelhavets store attraksjon. 

Perfekt score

– Kvaliteten på vannet på europeiske reisemål er fortsatt høy etter fire tiår med tiltak for å forhindre og redusere forurensning, sier administrerende direktøren i det europeiske miljøbyrået EEA, Hans Bruyninckx, i en uttalelse. 

– EU-lovgivningen har ikke bare bidratt til å heve den generelle kvaliteten, men også til å identifisere områder der det er behov for spesifikke tiltak.

I en fersk rapport utgitt av EEA ble vannkvaliteten på 22 276 badeplasser i EUs 27 land pluss Albania, Sveits og Storbritannia undersøkt. 

Øverst med den høyeste og beste scoren kom øynasjonen Kypros. Landet oppnådde 100 prosent. Bedre kvalitet på vannet, som ble testet mellom 1. mai og 31. oktober i fjor, er det ikke mulig å få. 

Les mer om Kypros HER!

Faktisk oppnådde hvert av av de 112 stedene i landet som ble testet scoren «utmerket».

Storbritannia sliter

I det store og hele klarte europeiske farvann seg ganske bra. 82,8 prosent av de undersøkte stedene i de ulike landene oppnådde rangeringen «utmerket». 

Like bak Kypros fulgte Østerrike med 97,7 prosent, Hellas med 97,1 prosent, Malta 96,6 prosent og Kroatia med 96,1 prosent.

Hederen er kjærkomne nyheter for Kypros, som har lidd sterkt under pandemien. Turismen falt med 85 prosent i fjor sommer sammenlignet med forrige sesong, ifølge nyhetsbyrået Associated Press (AP). 

13 prosent av landets brutto nasjonalprodukt (BNP) kommer fra turisme.

– Det er en direkte sammenheng mellom badevannskvalitet og turisme. Derfor er de gode resultatene veldig viktige, ikke bare for badegjestenes helse og miljøet, men også for økonomien på Kypros, sier Kypros’ miljøminister Costas Kadis i en uttalelse til AP.

I den andre enden av skalaen rangerte totalt 296 steder – eller 1,3 prosent av de testede – som «dårlig». Storbritannia, som var i EU på tidspunktet for studien, hadde bare 17,2 prosent i kategorien «utmerket», mens Polen hadde 22,1.

Norge var ikke med i undersøkelsen. ©