Hellas har begynt gjenåpningen av landet. Det er imidlertid lagt flere forbehold for alle dem som nå skal feriere der. Sjekk denne listen før du drar.

Innreise 

Hellas tillater innreise for reisende som har fylt ut et såkalt Passenger Locator Form (PLF er obligatorisk) en dag før reisen og kan fremvise en negativ PCR-test som er tatt senest 72 timer før ankomst. 

Denne testen er obligatorisk for alle reisende (inkludert barn over 5 år), uavhengig av situasjonen i avreiselandet.

Reisende som har fått vaksinen (dvs at det har gått 14 dager siden forrige vaksinering, avhengig av hvilke doser som kreves) og har et vaksinasjonssertifikat slipper å vise til test. De akseptable vaksinene er Pfizer BioNtech, Moderna, Astra Zeneca / Oxford, Novavax, Johnson + Johnson / Janssen, Sinovac Biotech, Gamaleya (Sputnik), Cansino Biologics og Sinopharm.

Det kreves heller ikke bevis på en negativ test om den reisende har kommet seg fra Covid-19 de siste ni månedene. Dette må bevises ved et sertifikat utstedt av en offentlig myndighet eller et sertifisert laboratorium.

Alle sertifikater må inneholde relevant informasjon (antall doser og deres respektive datoer) på enter engelsk, tysk, fransk, italiensk, spansk eller russisk. 

Personens fulle navn må samsvare med navnet på passet eller ethvert annet anerkjent reisedokument.

Ved ankomst

Hver reisende som ankommer Hellas kan bli valgt til en tilfeldig helse-screening. Blir du valgt må du huske at screening er obligatorisk, selv om du er vaksinert. I tilfelle avslag forbeholder myndighetene seg retten til å nekte innreise til landet.

Ved positiv test må du i isolasjon (karantene). I dette tilfellet blir de reisende og deres reisefølge innkvartert på karantenehoteller, der de vil gjennomgå ytterligere PCR-testing for å bekrefte den første diagnosen. Gjestene vil bo på hotell i minst ti dager. Utgiftene til overnatting på karantene-hoteller dekkes av den greske stat.

ÅPNING: Hellas og de mange ferieøyene er nå åpne for besøk – så lenge de besøkende har alt på stell. (Foto: Bjørn Moholdt)

Hvem kan komme til Hellas

For øyeblikket har reisende fra følgende land* tillatelse til å reise inn i Hellas – forutsatt at de har den nødvendige dokumentasjonen – uten krav om påfølgende selvisolering: EU og Schengen-området (inkl. Norge), Australia, Nord-Makedonia, De forente arabiske emirater, USA, Storbritannia, Israel, Canada, Hviterussland, Bahrain, New Zealand, Cuba, Sør-Korea, Ukraina, Rwanda, Russland, Saudi-Arabia, Serbia, Singapore og Thailand.

* Disse landene kan endres ved nye vurderinger basert på epidemiologiske data fra opprinnelseslandene.

Til Hellas med fly

Passasjerer får komme inn i landet gjennom alle internasjonale flyplasser. Ikke-EU-borgere anbefales sterkt å velge direktefly til Hellas. I alle andre tilfeller bør reisende overholde landets krav til mellomlanding.

For regler om flyreiser til de greske øyene mens du er i Hellas (innenlandsreiser), sjekk HER!

Til Hellas over land

For øyeblikket kan reisende krysse landegrensene i Nord-Hellas ved grensepasseringene i Promachonas og Ormeni døgnet rundt, samt Evzoni fra kl. 07.00 til 23.00.

Øvrige grensepasseringer er som følger: 

Inngang til Hellas over Kakavia fra 07.00 til 19.00 og Kipi fra 19.00 til 23.00 er kun tillatt for:

* Greske statsborgere, inkludert deres ektefeller eller personer som de har inngått en samboeravtale med, samt deres barn (mindreårige)

* Innehavere av oppholdstillatelse

* Innehavere av spesielle utenlandske identitetskort

* Personer som har hovedbolig i Hellas.

Reisende kan bli bedt om å presentere relevante dokumenter som nevnt over. På grensen ved Kakavia tillates det innreise for maksimalt 400 personer per dag, pluss lastebilsjåfører.

Sjøveien til Hellas

Ankomst sjøveien er tillatt gjennom havnene i Patra, Igoumenitsa og Korfu. Maritime forbindelser med Albania og Tyrkia er midlertidig begrenset.

Cruise og seiling er tillatt.

Avgang og ankomst av seilbåter og yachter (unntatt de som kommer fra Albania og Tyrkia) er tillatt med noen begrensninger, mens de samme vilkårene og betingelsene vil gjelde både for greske og utenlandske statsborgere.

Cruise-restriksjonene er opphevet. Det skyldes ikke minst at cruiseskip følger meget strenge protokoller.

For regler om reise med ferge til de greske øyene mens du er i Hellas (innenlandsreiser), sjekk HER!

Generelle regler

Under oppholdet i Hellas må besøkende følge alle tiltak som gjelder for greske statsborgere og fastboende.

Portforbud: Bevegelser er tillatt daglig fra 05:00 til 00:30 over hele landet.

Masker: De er obligatorisk innendørs og utendørs i hele Hellas. Begrensningen gjelder ikke for

personer som det ikke anbefales å bruke ansiktsmaske på grunn av dokumentert medisinsk tilstand, eksempelvis pusteproblemer, og barn under fire år.

Arkeologiske steder, museer osv (reglene endres etter 24. mai)

Museene er åpne. Friluftsområder kan besøkes under følgende forutsetninger:

* At besøkende holder 1,5 m fysisk avstand fra hverandre

* En person er tillatt per 10 kvadratmeter.

* Besøkende i grupper på opptil 15 personer er tillatt, med unntak av familier (ektefeller / partnere og barn)

Spisesteder

* Kun i uteområder. Det er ikke tillatt å spille musikk, og alle kunder må sitte. Et unntak gjelder restauranter, barer og kafeer som opererer i innendørs på hoteller og kun serverer hotellgjester.

* Anordning av bord og seter må gjøres i henhold til retningslinjene for fysisk distansering og helsevern.

* På barer og kafeer kan to kunder sitte på krakker ved disken, og det må holdes 1,5 m avstand fra de to neste kundene.

* Åpningstidene er 05:00 til 22:45.

* Kunder som venter på et bord må bruke ansiktsmaske.
* Opptil seks personer kan sitte per bord.

* Underholdning / musikksteder (nattklubber) forblir stengt.

Strender

Det blir sjekk ved inngang. Opptil åtti personer er tillatt per tusen kvadratmeter strandområde.

Opptil to personer er tillatt per parasoll, med unntak av familier.

Kinoer

Alle kinoer er stengt. Friluftskinoer vil gjenoppta driften 21. mai og operere på 75 prosent kapasitet for å sikre sosial distansering av kundene.

Konserter og andre opptredener

Kulturelle begivenheter og show starter opp 28. mai, men kun i utendørsområder og for et sittende publikum.

Transport

* Offentlig transportmidler vil kjøre med 65 prosent kapasitet.

* Turbusser og bybusser, om de er åpne eller ikke, vil kjøre med 85 prosent kapasitet.

* Offentlige kjøretøyer (f.eks. drosjer, spesielle leiebiler) og private biler samt private leiebiler med sjåfør kan ta opptil to passasjerer i tillegg til sjåføren. Et unntak gjelder for voksne med barn, og for personer som har behov for en ekstra passasjer for å hjelpe dem under transporten.
* Opptil tre personer i tillegg til sjåføren kan være med i i pickuper med såkalt dobbelt førerhus. Dette tallet kan være høyere for barnefamilier. ©