Passene vurderes av Henley Passport Index Passene etter antall destinasjoner innehaverne kan få tilgang til uten visum.

Siste utgave

Passet ditt er nøkkelen til å kunne reise internasjonalt, og på delt førsteplass ligger Japan og Singapore. Med pass fra disse to kan innehaverne reise til 192 land uten visum. Av de nordiske landene scorer Finland høyest, på en delt tredjeplass.

Finnene kan besøke 189 land.

Dette er fjerde året på rad at Japan inntok topplasseringen i denne vurderingen av nesten 200 pass over hele verden. 

Henley & Partners er et globalt rådgivningsfirma som spesialiserer seg på statsborgerskap og utenlandsopphold med base i London. De rangerte passene basert på antall destinasjoner som innehaverne kan reise til uten å måtte søke om visum. Det skjer ved hjelp av data fra luftfarts-organisasjonen IATA. Siste utgave av indeksen ble utgitt 5. oktober i år etter en analyse av 199 pass og 227 reisemål.

– Hvert reisemål der det ikke kreves visum tildeles poengsummen én for det passet. Dette gjelder også hvis passinnehavere kan få visum ved ankomst, besøks-tillatelse eller elektronisk reisemyndighet (ETA) ved innreise, sier Henley & Partners i sin rapport som følger indeksen.

Afghanistan nederst

– Der det kreves visum, eller der en passinnehaver må søke om et elektronisk visum (e-visum) som er godkjent av staten før avreise, tildeles poengsummen 0. Det samme gjelder om de trenger godkjenning før avreise for visum på ankomst.

Henley Passport Index tok også hensyn til bosted og statsborgerskap knyttet til investerings-programmer, som finnes i nesten 100 land, inkludert 60 prosent av EU.

De tre beste plassene på årets liste gikk til asiatiske land. Japan delte førsteplassen med Singapore (Singapore ble nummer to i fjor, bare ett poeng bak Japan). Hvert av de første stedene har visumfri tilgang til 192 destinasjoner. 

Sør-Korea og Tyskland endte på andreplass, med tilgang til 190 destinasjoner.

USA, på sjuendeplass, steg én plass fra i fjor, med visumfri inngang til 185 land. Her havnet også Norge, mens Danmark (188), Sverige (187) og Island (180) havnet på henholdsvis 4., 5. og 12. plass.

Ikke uventet havnet Afghanistan igjen nederst på rangeringen.©

Den fullstendige listen finner du HER!