Fordi viruset sprer seg raskt vil også forsikringsselskapene vurdere situasjonen løpende. I skrivende stund fraråder Utenriksdepartementet (UD) reiser som ikke er strengt nødvendig til fastlands-Kina.
Folkehelseinstituttet (FHI) råder nordmenn til også å unngå reiser til Iran, Sør-Korea, samt Lombardia, Veneto, Emilia-Romagna og Piedmonte i Nord-IItalia på grunn av den store spredningen av corona-viruset i disse områdene.
Reiseforsikrings-selskapene er for øvrig tildels svært enige om praksis ved utbetaling av erstatninger.
Her får du dekket avbestillingen
Gjensidige dekker avbestilling til Kina, Hongkong, og de stedene i Nord-Italia der stedlige myndigheter har innført karantene, mens Tryg dekker avbestilling for reiser til Kina og Hongkong som er bestilt før UDs reiseråd ble publisert.
Avbestillingen gjelder så lenge reiserådet gjelder. Man får ikke dekket avbestilling for reiser som er bestilt etter at UDs reiseråd trådte i kraft.
Sistnevnte også utvidet avbestillings-dekningen for reiser til Lombardo- og Veneto-regionene i Italia.
Europeiske utvider avbestillings-dekningen til å gjelde flere områder i Nord-Italia samt til Sør-Korea. Ifølge vilkårene har de reisende 14 dager på seg til å avbestille etter at reiserådet blir utstedt. Selskapet dekker nå avbestillinger til de aktuelle områdene til og med 17. mars, for reiser bestilt før reiserådet ble utstedt.
I tillegg gjøres det individuelle vurderinger for reisende som har bestilt tur til Kina. For gravide dekkes ikke utgifter til reiser utenom de nevnte reisemålene.
“Avbestillingsforsikringen dekker ikke innenlandsreiser, fordi UD ikke fraråder reiser her.”
Gjensidige dekker opphold til karantene så lenge lokale myndigheter opprettholder den. Europeiske dekker overnatting i inntil 14 dager, dersom lokale myndigheter gir deg utreiseforbud/karantene. Her gjelder ikke reiseforsikringen i land eller områder UD fraråder å reise til.
Sjekk med flyselskapet
Så lenge du er på reise innenlands dekker Tryg dette opp på samme måte som utenlands. Er du pålagt karantene fra lege, dekkes dette på lik linje med sykdom på reise.
Avbestillingsforsikringen gjelder også hvis du ikke får reist på grunn av pålagt karantene fra lege hjemme. Dokumentasjon fra lege må fremlegges. Dette gjelder til og med 15. mars.
Avbestillingsforsikringen dekker ikke innenlandsreiser, fordi UD ikke fraråder reiser her.
Verken Europeiske, Tryg eller Gjensidige dekker tapt arbeidsfortjeneste hvis du må være i karantene etter hjemkost og ikke har en arbeidsgiver som dekker det.
Dette dekkes dog av NAV. Du får sykemelding dersom du blir satt i karantene, og skal således ikke tape noe. Dette har NAV uttalt seg om på sin nettside. Det gjelder også hvis legen ikke vet sikkert om pasienten faktisk er smittebærer.
Generelt rådes de som ikke vil reise på sin planlagte ferie til å sjekke avbestillings-reglene hos turoperatøren.
Det samme gjelder flyselskapene, som hittil har vært greie når det gjelder ombookinger. Det kan være en grei tommelfinger-regel å sjekke med disse før man tar kontakt med reiseforsikrings-selskapet.
Hos charterselskapene er avbestillings-reglene generelt slik at om det er kortere enn 15 dager til avreise refunderer de ingen ting. Da får du bare tilbake offentlige avgifter.
Ved avbestillinger tidligere enn 15 dager før avreise kan du avbestille mot et gebyr eller tap av depositum. Som regel er det 2000 kroner per person i Europa, og 4000 kroner på oversjøiske reiser.
Hvis det er mer enn 42 dager til avreise kan du hos Apollo avbestille hele turen mot et administrasjonsgebyr på 500 kroner per person.
Her kan du lese mer om avbestillingsregler hos Ving, Tui og Apollo. BM