Tyskland er et strålende ferieland. Her får du alt av unike kulturopplevelser – romslige ølhaller, overdådige palasser, currywurst – og en av verdens svært få opp ned-trikker.

UTSIKT: Du får med deg det beste fra under monorailen.

Hvert 5. minutt

Wuppertal Schwebebahn (svevebane) i nordlige Rhinen er en av bare to slike offentlige transportbaner i verden som fortsatt er i drift. Den andre er i Japan.

I et land bygget på punktlighet og ingeniørkunst er Schwebeban en populær og betegnende måte å komme seg rundt på – både for lokalbefolkningen og turister. 

Les mer om saksiske Sveits i Tyskland HER!

Av den ukonvensjonelle monorailen på rundt 13 kilometer henger vel ni av dem over byen. Passasjerene glir over hustak (selv om selve vognen henger ned fra skinnen sitter passasjerene som normalt!) og over Wupper-elven, som om de er på en spennende karusell i fornøyelsesparken.

Reis Tyskland rundt i sommer for 9 euro – les HER!

Etter hvert har svevebanen blitt en viktig del av byen. Den frakter rundt 80 000 passasjerer hver eneste dag, og er spesielt godt likt av lokalbefolkningen. Ikke bare for utsikten, men mest fordi du slipper å kjempe mot trafikken. Det kommer en ny vogn hvert femte minutt, så du trenger aldri vente lenge.

Den spesielle trikken har med andre ord blitt et kjært og nyttig landemerke, som innbyggerne setter stor pris på.

– Det finnes knapt et mer ikonisk symbol som representerer både Wuppertal og Barmen enn Schwebebahn, som Rosemarie Weingarten sier det til CNN. 

– Den har alltid vært der, og jeg er stolt over at den fortsatt er tilgjengelig.

Byggingen av Schwebebahn begynte allerede i 1898 og tilbød sine første turer i 1901. I 1925 passerte den en milepæl med 20 millioner passasjerer over Wupper-elven.

Les om et Tyskland med karibisk vri HER! 

Siden har myndighetene satset videre på den unike transportmetoden. I 2019 ble alle vognene erstattet med nye, slanke generasjon 15-vogner. 

Et godt tips: Finn deg et sete i bakerste vogn. Det er det beste utsiktspunktet når du glir over byen.

Tar du banen fra begynnelse til slutt (som inkluderer stopp på 20 stasjoner) tar det omtrent 30 minutter. 24-timerskort til Schwebebahn koster ca. 76 kroner, enkeltturer 32 (tre euro). ©