I den såkalte «Air Travel Bubble» vil folk kunne reise mellom landene uten å havne i karantene, men samtidig pålagt å vise frem en negativ, gjensidig anerkjent, Covid-test. Det blir planlagt egne flyvninger for å betjene passasjerene som deltar i «boble-programmet».

KORRIDOR: Hongkong håper i samarbeid med Singapore å dra igang reiselivet igjen.

De som ikke er med i programmet får helle ikke reise.

Flere korridorer

– Begge byer har få Covid-tilfeller, og vi har nå fått på plass robuste rutiner for å håndtere og kontrollere pandemien, sier Ong Ye Kung, Singapores transportminister, i en uttalelse.

Resultatet av en rigid Covid-håndtering gir nå myndighetene i de to byene anledning til å en gjensidig og gradvis åpning av grensene mellom de to landene.

– Dette kan tjene som en modell for fremtidig samarbeid i andre deler av verden, mener Ong Ye Kung

Edward Yau, Hongkongs sekretær for handel og økonomisk utvikling, mener reiseboblen er en «milepæl i vårt forsøk på å gjenoppta normaliteten i den langvarige kampen mot Covid-19».

Singapore har rapportert drøyt 57 890 bekreftede tilfeller av Covid-19, ifølge Johns Hopkins University. Hong Kong har på sin side drøyt 5200.

Dato for åpningen av reiseboblen er foreløpig ikke bestemt, men både Singapore og Hong Kong har fått på plass programmer for hygiene-sertifisering for turistrelaterte virksomheter for å oppmuntre til reiser.

Ideen om reisekorridorer har fått stadig mer gehør verden rundt ettersom Covid-19 fortsetter å begrense reising. Turister fra New Zealand har begynt å fly til de australske byene Sydney og Darwin uten behov for karantene som en del av en «trans-tasmansk boble». For tiden går denne korridoren en vei. Australiere kan fremdeles ikke bruke den til å reise til New Zealand.

Det vurderes også å sette opp en reisekorridor mellom New York by og London, som kan omfatte obligatorisk testing og karantene.

NEW ZEALAND: Merker et lite Covid-oppsving, men neppe alvorlig, ifølge myndighetene.

Melbourne letter opp

Samtidig med at Singapore og Hongkong innretter seg med en flykorridor letter Melbourne på smittevern-restriksjonene. Nabolandet New Zealand har på som side fått sitt først Corona-tilfelle på tre uker. Åpningen av den australske storbyen fra mandag av skjer etter over 100 dager med inngripende tiltak, og etter at myndighetene i delstatene Victoria omsider har fått kontroll på en andre bølge med smitte, opplyser delstatsminister Daniel Andrews.

I Melbourne får de fem millioner innbyggerne omsider igjen lov til å være lenger unna boligen sin enn en radius på 25 kilometer, etter å ha vært begrenset til en radius på fem kilometer.

I hele Victoria kan man samles utendørs i grupper på opp til ti personer. Tidligere var grensa to personer.

Myndighetene håper å delvis kunne åpne restauranter og butikker ved månedsskiftet.

New Zealand har på side for første gang på tre uker registrert et nytt lokalt coronatilfelle. Smittekilden er foreløpig ukjent. Landet erklærte seg fritt for Covid-19 8. oktober, etter å ha slått ned landets andre smitteutbrudd.

Den smittede er en mann som arbeider ved havna i Auckland og blir testet regelmessig. Smitten er derfor blitt oppdaget tidlig, og risikoen for spredning er liten ifølge landets helsemyndigheter.

Landet registrerte også to importerte smittetilfeller søndag. Landet har dermed registrert totalt 1530 tilfeller, og 42 av disse regnes som aktive. ©