Venus er det syvende skipet i en serie på opptil 16 identiske havgående fartøy rederiet har bygd på det italienske verftet Fincantieri.

Sped begynnelse 

– Mange av oss har vært bundet til hjemmet i flere måneder, så dette er en viktig milepæl på veien tilbake til verden, sa Torstein Hagen, styreleder i Viking, i en uttalelse i forbindelse med sjøsettingen.

TORSTEIN HAGEN: Cruise-kongen.

Viking Venus skal videre til Storbritannia, hvor det offisielt vil blir døpt på Norges nasjonaldag 17. mai. Gudmor er Anne Diamond, kjent britisk journalist. Venus’ første seilinger går ut fra Storbritannia 22. mai, utelukkende for landets innbyggere.

I en pressemelding annonserer Viking at de starter opp sine havgående cruiseaktiviteter i vår og sommer på Bermuda og Island, med start i mai, for vaksinerte passasjerer.

Viking har også to ekspedisjonsskip i bestilling, Viking Octantis som tar 378 passasjerer, med planlagt levering tidlig i 2022, og Viking Polaris, som skal debutere sommeren 2022.

Viking ble etablert av nordmannen Torstein Hagen i St. Petersburg i Russland som Viking River Cruises i 1997. Hagen hadde blitt involvert i cruisedrift som konsulent hos McKinsey og Co, som blant annet assisterte Holland America Line gjennom oljekrisen i 1973.

Voldsom ekspansjon

Hagen var også administrerende direktør i Royal Viking Line tidlig på 1980-tallet. Etter gode investeringer i det russiske pengemarkedet kjøpte Hagen seg opp til en kontrollerende eierandel i et nederlandsk rederi, som gikk konkurs på midten av 1990-tallet.

Den handelen holdt på ende i personlig konkurs, men da Hagen i 1997 bisto i kjøpet av et russisk rederi ble dette arbeidet gjengjeldt med at han fikk kjøpe fire elvebåter billig. 

Dette ble starten på det som vi i dag kjenner som Viking River Cruises, verdens største elvecruise-operatør. Siden har Hagen ekspandert ytterligere, og gått over til mer regulære havgående cruiseskip.

Han ble for øvrig registrert i Guinness rekordbok da han i 2014 døpte hele 16 cruisefartøy på to dager.

Hagens flåte av cruiseskip nærmer seg snart hundre. I tillegg til Viking Venus skal Viking Mars og Viking Nepture etter planen sjøsettes neste år. I tillegg har rederiet ytterligere syv skip i denne klassen i bestilling – alle ved Fincantieri-verftet. ©