I juli fløy 695 830 passasjerer med Norwegian, som er nesten dobbelt så mange som i juli i fjor. Det er særlig reiser til Nord-Norge som har vært populære i sommer, og Norwegian økte kapasiteten til de nordlige landsdelene for å møte etterspørselen.

Kutter ulønnsomme ruter

– I juli mottok vi det høyeste antallet billettbestillinger siden samfunnet stengte ned i mars i fjor, sier Norwegians konsernsjef Geir Karlsen i en pressemelding.

De positive tallene er fortsatt langt unna slik situasjonen var før pandemien. Selv med en viss økning tror ekspertene at det vil ta tildels lang tid før vi er i en normalsituasjon. Og det er de mellomstore flyplassene som rammes hardest.

– Flyselskapene vil ikke lenger vil ha råd til å fly ruter som ikke er lønnsomme, sier flyanalytiker Hans Jørgen Enæs til  NRK.

Han tror fokuset innenriks vil være på de store byene Oslo, Bodø, Tromsø, Bergen og Stavanger. Omprioriteringen vil gå utover flytilbudet på mellomstore flyplasser som Ålesund, Molde, Haugesund, Kristiansund, Kirkenes, Kristiansand, Alta og Evenes.

Pandemien har rammet luftfartsnæringen hardt. SAS har blitt tvunget til å si opp 5000 ansatte, og Norwegian har vært i krise og nær konkurs. Før hadde flyselskapet 150 fly, nå har de kun 51.

Ikke før i 2024

– Du vil merke at der du tidligere ville kunne velge mellom to, tre, fire eller fem avganger per dag, så vil det nå være færre avganger, sier kommunikasjonssjef Esben Tuman i Norwegian.

I juli hadde Norwegian 33 fly i drift, noe som er mer enn dobbelt så mange som i juni. For å imøtekomme den forventede etterspørselen fremover vil selskapet øke rutetilbudet i høst og vinter ytterligere.

– Vi er glade for at bookingtallene går oppover igjen, og det er godt å se at mange kolleger som har vært permittert nå er tilbake i jobb. Selv om pandemien langt fra er over, kjenner vi på en optimisme som føles bra etter en lang tid med usikkerhet, sier konsernsjef Karlsen.

Konkurrenten SAS rammes også hardt av at flere bedrifter velger å flytte møter digitalt framfor jobbreiser.

– Forretningsreisende vil gjerne ha veldig mange avganger å velge mellom. For fritidsreisende er ikke det så viktig på en rute de skal til om et halvt år, sier pressesjef John Eckhoff i SAS.

Ifølge Avinor vil flytrafikken trolig ikke være tilbake til normale nivåer før i 2024. ©