Pakistans eneste asiatiske elefant Kaavan har tilbragt flere tiår i begredelige forhold i en kontroversiell dyrepark i Islamabad. Mangel på mosjon var bare et av mange forhold som gjorde tilværelsen vanskelig.

Til forlystelse

I 2012 døde Kaavans partner, og siden 2016 har det vært en enorm mobilisering for å flytte ham. I dette arbeidet har den amerikanske divaen Cher vært en viktig drivkraft. 

ENGASJERT: De elendige forholdene til den ensomme elefanten traff den amerikanske divaen rett i hjertet.

Da det ble besluttet å stenge dyreparken på grunn av elendige forhold fikk dyrevelferds-organisasjonen Four Paws oppdraget med å omplassere Kaavan. Da var det 35 år siden han som baby ble gitt fra Sri Lanka til Pakistan og plassert i det veldedighets-organisasjonen Free The Wild omtaler som et fengsel.

Cher er medstifter av Free The Wild, og har lenge fulgt Kaavans skjebne. Det tok imidlertid fire år før det ble funnet en løsning. Omtalt som «verdens ensomste elefant» fikk Kaavan enorm oppmerksomhet, mye taket være den amerikanske stjernen, og har trolig bidratt til at forholdene til andre dyr i slike situasjoner er belyst. 

Historisk har elefanter i Asia vært utsatt for til dels brutal behandling, ikke minst som trekkdyr under hogst i jungelen. I de senere årene har de vært til forlystelse for turister, i mange tilfeller under svært dårlige forhold.

Lydhøre

Nylig meldte Free The Wild at den indiske elefanten var på vei med fly til Kambodsja. Før flyturen hadde spesialister fra Four Paws forberedt Kaavan for de høye lydene han ville oppleve på flyet, ved hjelp av bananer og andre godbiter.

Ifølge nonprofit-organisasjonen Cambodia Wildlife Sanctuary skal Kaavan fremover bo i et stort hus i jungelen sammen med tre andre elefanter.

Cher kom over elefantens skjebne på Twitter, og bestemte seg sporenstreks for å hjelpe til. Det endte med et møte med Pakistans statsminister – den tidligere cricket-stjernen Imran Khan.

– Hvordan kan jeg redde en elefant som har blitt bundet til et skur i 17 år, og som er tusenvis av kilometer unna? skal Cher ifølge CNN blant annet ha uttalt.

Pakistanske myndigheter var tydeligvis lydhøre.

– Dette er det viktigste Free The Wild har gjort, og jeg er så stolt, konkluderer Cher.

I en uttalelse fra den pakistanske statsministerens kontor takker Khan Cher, og har invitert henne til å delta videre i andre miljøinitiativer i Pakistan. ©