Cruise Lines International Association (CLIA) sier i en pressemelding at medlemmene er enige om å frivillig innstille seilinger ut fra USA til minst ut 31. oktober. CLIAs medlemmer inkluderer blant annet Carnival Cruise Line, Disney Cruise Line, Cunard Line, Holland America Line, Norwegian Cruise Line og Royal Caribbean International.

– Dette har vært en vanskelig avgjørelse, der vi anerkjenner den knusende effekten som pandemien har påført verdenssamfunnet og all industri, sier gruppen i en uttalelse.

– Vi mener samtidig at den proaktive handlingen fra vår side understreker cruisebransjens forpliktelse til å sikre folkehelsen, der vi frivillig innstiller alle operasjoner, skriver CLIA videre i sin redegjørelse.

«Hurtigrutens Corona-fadese har gitt cruise-industrien en realitetssjekk.»

Avgjørelsen kommer etter at USAs svar på folkehelseinstituttet (FHI) – Centers for Disease Control and Prevention (CDC) – utvidet sitt såkalte «No-Sail»-pålegg. Det ble opprinnelig utstedt i mars og skulle vare til slutten av september for større skip underlagt amerikansk jurisdiksjon.

Beskjeden fra CLIA kommer i kjølvannet av utbrudd på Hurtigruten, som har rystet ikke bare norsk reiseliv, men hele den internasjonale cruise-bransjen.

Dette er CLIAs tredje frivillige suspensjon av seilinger, ifølge organisasjonen selv. Skulle forholdene endre seg vil gruppen vurdere en tidligere oppstart.

Samtidig som cruiseskipene i USA har landligge cruises det andre steder i verden. I både Tyskland og Taiwan var det i juli flere større skip i operasjon, dog med begrenset kapasitet og andre strenge smittetiltak implementert.

Flere enn Hurtigruten og SeaDream Yacht Club har imidlertid hatt utfordringer i oppstartsfasen. Det amerikanske cruiseselskapet UnCruise Adventures måtte avslutte en seiling tidlig da en passasjer fikk beskjed om at vedkommende var Corona-positiv. Både passasjerer og mannskap ble umiddelbart satt i karantene.

Hurtigrutens Corona-fadese har gitt cruise-industrien en realitetssjekk. Samtidig har bransjen lenge vært klar over Coronaens enorme implikasjoner. Lenge før Hurtigrutens utfordringer nylig uttalte administrerende direktør i Carnival Cruise Line at han ikke forventer at selskapets skip kan seile med full kapasitet før tidligst i 2022. ©