Det er for eksempel liten kontroll på grensen til Sverige om de som kommer hjem bare har kjørt gjennom Sverige på vei fra Danmark eller Gotland, eller om de i tillegg har vært på Systembolaget.

– Dette er tillitsbasert. Vi kan ikke drive å ettergå folk, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland.

– De økonomiske konsekvensene er store, og vi håper at myndighetene kan lette på dette før 20. juli.

I tillegg er grensene åpne mellom Danmark og Tyskland, også for nordmenn som reiser den veien i bil. På retur kan de reisende teoretisk sett påberope seg opphold i Danmark og dermed unngå karantene.

Straffbart

Mandag ble grensene i Norden åpnet, men ikke til Sverige – med unntak av øya Gotland i Østersjøen. Opphold i Sverige utløser dermed innreise-karantene i ti dager. Samtidig er det lov å bruke Sverige som transittland på vei til og fra Danmark og Gotland.

– Ved retur til Norge holder det ofte å forklare hvor man har vært til politiet og tollerne på grensa, sier Mæland.

Myndighetene kan gjøre stikkprøver og vurderinger, og man kan bli spurt og måtte sannsynliggjøre det man hevder. Dette er ifølge Mæland hver enkelts personlige ansvar.

For de over 12 400 norske hytteeierne i Sverige skaper innreise-karantenen stor frustrasjon.

– Det er bare tull det de holder på med. Vi er mye tryggere på hytta enn på strendene rundt Oslo, sier Einar Rudaa, som er en av initiativtakerne til Facebook-gruppa «Gruppen for oss med fritidsbolig i Sverige» med over 5500 medlemmer, til NTB.

I et brev til Høie og Mæland denne uka krever Rudaa og andre hytteeiere dispensasjon fra reglene om innreise-karantene. De nåværende reglene har ført til både sinne og sviktende respekt for vedtaket.

– En dispensasjon burde ikke være vanskelig å gi. Da ville man jo sluppet eventuelle juksemakere på grensa også, sier han.

På grensen skjer det heller ingen registrering av karantene-pliktige. Å overholde karantenen er et personlig ansvar, opplyser fungerende beredskaps-direktør Jørn Schjelderup i Politidirektoratet til NTB.

– Plikten til å oppholde seg i karantene følger av karantene-forskriften, og er ikke noe som pålegges den enkelte, verken av politiet eller helsemyndighetene. Det er opp til den enkelte å vurdere om de har vært ute av landet på en måte som gjør at de må gå i karantene, sier han.

GOTLAND: Den svenske øya er tilgjengelig for nordmenn, men da må vi reise gjennom «avstengte» Sverige. (Foto: Bjørn Moholdt)

Overtredelse av karantene-plikten er straffbart, og den som forsettlig eller grovt uaktsomt bryter karantene-reglene, kan straffes med bøter eller fengsel inntil seks måneder.

– I den grad politiet får opplysninger om eventuelle mulige brudd på karantene-plikten, vil dette registreres og følges opp, sier Schjelderup.

Annerledes

Norske reiselivsaktører med store organisasjoner som NHO Reiseliv og Virke i ryggen er på samme tid veldig frustrerte over at et stort land som Tyskland ikke omfattes av de samme Corona-vilkårene som Danmark. Argumentet er at landets smittetall per capita er på omtrent samme nivå som i Norge og de øvrige nordiske landene vi nå kan reise til.

I tillegg utgjør tyskerne den største gruppen av sommer-turister, og dermed et betydelig bidrag på bunnlinjen til norsk reiseliv.

– Det er frustrerende. De økonomiske konsekvensene er store, og vi håper at myndighetene kan lette på dette før 20. juli, sier reiselivssjef i Sognefjord Ståle Brandshaug til Way2Go.

Han er redd for at om det skulle bli en åpning for tyskerne fra slutten av juli er det for sent. Da har tyskere flest allerede lagt sine ferieplaner, mener Brandshaug.

Dette er datoen som er satt for neste vurdering fra myndighetenes side. Den står samtidig som Danmark – som sammen med Norge har hatt de strengeste innreisereglene – besluttet å tillate reise fra de fleste EU-landene fra slutten av juni.

De danske lettelsene gjør det mulig for egne innbyggere å reise til land som Hellas, Italia og Spania i sommer. I motsetning til nordmenn, som på grunn av myndighetenes karantenebestemmelser og UDs reiseråd – som gjør vanlig reiseforsikring omtrent ugyldig – i praksis er henvist til eget land – og Gotland.

Myndighetenes hovedmotivasjon for å opptre annerledes enn sammenlignbare land er å hindre en ny oppblomstring av Corona-viruset. Formuleringen «nærliggende land» som det muligens åpnes for etter 20. juli er såpass vag at spekulasjonene nå går omkring hva det faktisk innebærer, om det kun er snakk om Nord-Europa, inkludert Tyskland, eller om det også vil omfatte Syden-land som Hellas, Krotia og Spania.

– Utenriksdepartementet vil ikke opprettholde reiseråd lenger enn nødvendig, sier pressetalsperson Siri R. Svendsen i departementet til nettstedet flysmart24, og navngir ingen land.

– Utenriksdepartementet kan ikke si mer om eksakt dato eller hvilke land dette dreier seg om. Vi vurderer reiseråd løpende ut fra smitte-situasjonen, reiserestriksjoner og graden av gjensidig åpning, sier Svendsen.

Det kan virke frustrerende på mange. En ny undersøkelse utført av analysebyrået Sentio for forsikrings-selskapet If viser nemlig at nesten 300 000 personer vil blåse i reiserådene slik de nå er formulert. 5,4 prosent av de spurte svarer at de vil reise til Sverige, Spania, Hellas eller Tyrkia, eller land utenfor Europa. Hele 1,2 millioner nordmenn (23 prosent) mener det blir utfordrende med ferie siden vi ikke får reist til utlandet. ©