Studien offentliggjort torsdag av det amerikanske forsvarsdepartementet og flyselskapet United Airlines konkluderer med at muligheten for å bli smittet av Covid-19 i luften er «praktisk talt fraværende».

Forutsetningen er at passasjerene følger hygiene-bestemmelsene og bruker masker. Testen – kalt Commercial Aircraft Cabin Aerosol Dispersion Test – ble utført ombord på Boeing 767 og 777-maskiner, og blant funnene var at luften ombord i flyene ble skiftet ut eller filtrert raskere enn i et normalt hjem eller operasjonssal.

LUFTSMITTE: Selv under en 12-timer lang flight er sannsynligheten for å bli smittet under en flyreise svært liten.

I de rundt 300 testene gjort på test-dukker i flyene var det bare 0,003 prosent sjanse for at partikler fra en passasjer ble overført til passasjeren ved siden av når masker ble brukt. Testingen ble gjort både med og uten masker.

Et annet funn under undersøkelsen var at bare 0,001 prosent av infiserte luftpartikler havnet innenfor pusteområdet til passasjerer med maske ved siden av.

United Airlines mener dermed at risikoen for Covid-smitte ombord i en flymaskin er omtrent ikke-eksisterende, selv på en 12-timers flytur.

IATA ønsket testene gjort i samarbeid med TRANSCOM – det amerikanske forsvarets transport-kommando – velkomne. Ifølge Den internasjonale luftfarts-organisasjonen bekrefter dette noe organisasjonen har fått bekreftet blant annet gjennom en lignende studie de selv utførte nylig. Den  fant at det blant 1.2 milliarder passasjerer bare har vært rapportert om 44 tilfeller av coronavirus som kan tilskrives mulig overføring i forbindelse med flyvninger.

– Sjansen for å få det i en flykabin er like stor som å bli truffet av lynet, skriver IATA i sin rapport fra studien.

I en uttalelse fra lederne av de største amerikanske flyselskapene rapporteres det også at deres ansatte har færre tilfeller av Covid-19 enn i befolkningen ellers.

– TRANSCOM-studien gir ytterligere bevis for at risikoen for å bli smittet ombord i et fly er veldig lav, og absolutt lavere enn i mange andre innemiljøer, sier IATAs generaldirektør og administrerende direktør Alexandre de Juniac, i en pressemelding. ©