Verdens første internasjonale cruise etter Corona-pandemien ble ikke den oppturen Hurtigruten hadde håpet på.

Cruise-smell

  Det er en alvorlig merkevarekrise for Hurtigruten, De prøvde å få det i gang igjen og gikk skikkelig på trynet, sier professor Lars Olsen i markedsføring ved Handelshøyskolen BI.

«Det er liten tvil om at hele situasjonen for cruisenæringen globalt har gått på nok en smell.»

Han har 15 års erfaring med merkevarespørsmål innen blant annet reiseliv. Olsen mener dette var det siste Hurtigruten trengte i en allerede krevende situasjon.

– Det er trygt å si at dette er en dårlig sak for selskapet. Det virker som de ikke har planlagt godt nok for et slikt scenario, sier Olsen til Aftenposten.

26. juni startet Hurtigruten opp igjen med sine «ekspedisjonscruise», da MS Fritjof Nansen dro på et 15 dager langt cruise fra Tyskland til de norske fjordene.

Markedsføringsprofessoren understreker at det er umulig å si helt sikkert hvordan dette vil påvirke Hurtigruten fremover. Det er likevel liten tvil om at hele situasjonen for cruisenæringen globalt har gått på nok en smell.

– Den internasjonal turistnæringen har kanskje fått øynene opp for at cruise ikke er helt risikofritt. Hvis konsekvensene av et ferieopphold til sjøs blir for store, er det nok flere som tenker seg om før de tar turen, sier Lars Olsen.

69 kommuner berørt

Hele besetningen på MS Roald Amundsen nå testet, og flesteparten av de smittede er isolert på skipet.

– 36 ansatte på Hurtigruten er coronasmittet, mens nærmere 400 passasjerer er satt i karantene.

– Vi er veldig lei oss, sier direktør Daniel Skjeldam.

Les mer om det HER!

Tallet på smittede steg med 32 personer lørdag etter at det fredag ble påvist Covid-19 hos fire besetningsmedlemmer på ekspedisjonsskipet MS Roald Amundsen. Skipet ligger nå til kai i Tromsø.

Prøvesvarene fra samtlige ansatte er klare. 33 av de smittede har filippinsk bakgrunn, mens de to andre er fra Norge og Tyskland. Nasjonaliteten på den siste smittede er ikke kjent. De fleste av dem har ikke symptomer.

I tillegg fikk én passasjer påvist smitte onsdag etter en tur på skipet i forrige uke. Fire av de ansatte ble innlagt på Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i Tromsø fredag.

Alle passasjerene på skipets to siste seilaser, i alt 386 personer, er satt i karantene. Av disse er rundt 40 fortsatt i Tromsø. De fleste passasjerene fikk imidlertid beskjed om at de kunne dra hjem, trass i at det var oppdaget smitte om bord på skipet. Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) er 69 kommuner over hele landet berørt av utbruddet.

Nye testkrav

Alle besetningsmedlemmer på Hurtiruten må nå i ti dagers karantene og være symptomfrie før de for lov å gå om bord, opplyser Hurtigruten, som har forsterket Corona-regelverket.

– Vi valgte å forsterke regelverket vårt for noen dager siden, men det gjaldt ikke for det crewet som var om bord på Roald Amundsen, men at alle nye crewmedlemmer fra Filippinene må i ti dagers karantene og være symptomfri før de får lov å gå om bord i skipene, sa konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten under en pressekonferanse i Tromsø rådhus søndag.

Det internasjonale regelverket har medført at besetningsmedlemmer fra Filippinene, der de fleste på Hurtigrutens skip er fra, testes to ganger med et antall dagers mellomrom før avreise fra hjemlandet. I tillegg har de blitt fulgt opp av lege om bord på skipet, forklarte Skjeldam.

– Alle som har testet positivt, men er symptomfrie, må teste negativt etter karantenetiden på land før de får lov å gå om bord, sa konsernsjefen. ©