Skal du reise ut i verden er Corona-sertifikatet eller «det grønne passet» helt avgjørende for å bevege seg mellom de europeiske landene. 

Foregår lokalt

Da vi reiste med bil fra Norge til Italia i slutten av juli ble vi ikke kontrollert på grense-overgangene, men straks vi tok inn på hotell ble vi bedt om å vise det grønne passet.

Det er knyttet til din «konto» hos Helse Norge, der bekreftelsen på din vaksinestatus ligger. Dette er igjen knyttet opp mot EUs kontrollsystem.

Det gikk helt greit med Helse Norge-appen i smarttelefonen, selv om den krever nettilgang. Du kan også ta en skjermdump av QR-koden og vise den frem, men har kan kontrollørene være strengere og be deg oppvise «originalen».

Det samme kan gjelde tjenesten CovidPass laget av den tyske utvikleren Marvin Sextro. Den har åpen kildekode og prosessen foregår lokalt på telefonen din. Det er kun såkalt hashede data som sendes til en server for signering. 

Med CovidPass kan du plassere Corona-passet i en lommebok-app på mobilen. På Apples iOS er det den innebygde Wallet-appen som gjelder (tilgjengelig ved å trykke to ganger på strømknappen), mens det på Android finnes flere muligheter – blant annet WalletPasses (Play butikk, gratis).

Enkel installering

Dette er typiske apper der du ellers oppbevarer kredittkort, lojalitetskort, flybilletter og annet, og som i motsetning til det å logge seg på Helsenorges sider ikke krever at du har nettforbindelse.

Nettsiden CovidPass hjelper deg til å få coronasertifikatet til lommebokappen på mobilen. Du besøker nettsiden og bruker mobilkameraet for å skanne QR-koden du finner på Helsenorge (eller ved å velge et skjermbilde du har tatt av den fra før). Dernest kan du velge en bakgrunnsfarge og så trykke på en knapp for å få passet rett inn i lommebok-appen.

Deretter er det bare å følge instruksene. Veldig enkelt.

Husk at også utskrift på papir også mulig, men vl trolig kreve verifisering mot et pass eller annen godkjent legitimasjon.