Statistisk sentralbyrås (SSB) nye oversikt over nordmenns feriereiser i coronaåret 2020 skiller kraftig mellom de ulike aktørene. Det har stor sammenheng med at sju av ti innenlands feriereiser i fjor var korte feriereiser.
Økt villcamping
– Dette var korte feriereiser til for eksempel hytta eller helgeturer, sier rådgiver Guro Henriksen i SSB.
Slik økte antallet korte feriereiser med 25 prosent, mens antall lange feriereiser innenlands nesten ble doblet sammenlignet med 2019. Innenlands feriereiser økte med 32 prosent. Samtidig opplevde hotellene en nedgang på 29 prosent i overnattinger, og campingplassene en oppgang på 20 prosent.
Til sammen dro nordmenn på 14,6 millioner feriereiser innenlands i fjor. Likevel ble det 5,3 millioner færre overnattinger på hotell i løpet av fjoråret. Mest utsatt innenfor hotellnæringa var Oslo, Trondheim, Romerike og Bergens-regionen.
– Det var mange stengte hoteller over hele landet i fjor, og spesielt i Oslo og Bergens-området var mye stengt i starten av coronapandemien, sier Henriksen.
Utover sommeren og høsten åpnet flere hoteller, før det på slutten av året kom en ny periode med nedstengning.
På den andre siden av skalaen finner vi campingplasser, hyttegrender og vandrerhjem. En rekke campingplasser både på Vestlandet og i Innlandet var fullbooket med norske gjester sommeren 2020.
– Fulle camping- og bobilplasser sammen med fokus på smittevern har nok bidratt til økt vill-camping på friområder og andre områder hvor det ikke var tilrettelagt for camping, sier Henriksen.
Elbilferie vil øke
Mye tyder på at fjoråret gjentar seg. En fersk undersøkelse Norstat har utført for bilbransjen viser for eksempel at 46 prosent allerede har bestemt seg for bilferie i Norge.
Et lite mindretall på syv prosent drar på bilferie til utlandet hvis det blir mulig.
– Mange dro på bilferie i Norge for første gang på lenge i fjor. Det ser ut til å ha gitt mersmak. Bilferie er fleksibelt, trygt og langt mer klimavennlig enn å fly til Syden, sier Ida Krag, sjef for kommunikasjon og myndighetskontakt i Bilimportørenes Landsforening.
Camping er mer miljøvennlig – les HER!
Bransjen tror også at pandemien trolig vil endre måten vi reiser på – særlig de neste årene. Både hos bilforhandlerne og hos importørene merker de at folk også ønsker å oppgradere bilene sine. Mange bruker feriepenger på å kjøpe en nyere bruktbil, men også de som kjøper ny bil, nevner gjerne ferie som en viktig faktor for å investere i ny bil.
Nye elbiler med større rekkevidde vil også spille inn.
– Vi tror det vil være et rekordhøyt antall som har sin første elbil-ferie denne sommeren, bekrefter Krag.
Bransjen er overbevist om at interessen for bilferie vil være høy også i årene fremover, etter pandemien.
– Vi er helt sikre på at reiselysten ikke vil bli mindre når pandemien er over. Gleden ved å oppleve, se nye steder og møte familie og venner er noe de aller fleste savner veldig. Med bilen kan du få både kortreiste opplevelser og langvarige ferier, sammen med kohorten din.
Vi tror også mange har lyst til å støtte norsk reiseliv i tiden som kommer, sier Krag til slutt. ©