Den globale luftfarten opplevde en passasjer-nedgang med 66 prosent, ifølge nye tall fra den internasjonale luftfartsorganisasjonen IATA. I desember var ned på hele 85 prosent for internasjonale ruter, og 70 prosent for innenlandsflyging.

– Våre prognoser for 2021 er at flytrafikken når halvparten av 2019-nivået, sier IATA-sjef Alexandre de Juniac i en kommentar til tallene.

Han peker imidlertid på at de strenge restriksjonene som har preget mange land på starten av året, kan gjøre selv denne beskjedne prognosen til skamme.

Totalt i fjor reiste 1,8 milliarder mennesker med fly, i forhold til 4,5 milliarder året før.

Pandemien har vært – og er fortsatt – brutal. I USA har American Airlines varslet at 13 000 ansatte kan bli sagt opp som følge av det økonomiske slaget som Corona-pandemien har påført industrien. Oppsigelsene kommer om Corona-situasjonen ikke bedrer seg raskt nok og hvis den økonomiske hjelpen fra føderale myndigheter ikke blir forlenget, advarer selskapet.

– Vaksinen blir ikke rullet ut så raskt som vi hadde trodd, og nye restriksjoner på internasjonale reiser som krever at passasjerene har negative coronatester har lagt en demper på etterspørselen, opplyser selskapet.

I forrige uke sendte United Airlines ut en tilsvarende advarsel til 14 000 ansatte.

I oktober permitterte American Airlines 19 000 ansatte da den føderale coronastøtten utløp, men de fikk komme tilbake på jobb etter at Kongressen forlenget den økonomiske støtten til selskapet ut 2020.

Nylig varslet det norske lavprisaktøren Norwegian at selskapet fraktet 96 prosent færre passasjerer i januar i år enn for tolv måneder siden. Bare drøyt 74 000 passasjerer fløy med Norwegian i januar. 

Selskapet hadde gjennomsnittlig åtte fly i drift, hovedsakelig innenriksruter i Norge, og i dem satt det passasjerer i bare 35,9 prosent av setene. Det er 45 prosentpoeng under fyllingsgraden tolv måneder tidligere.

Passasjertrafikken–antall solgte passasjerkilometer (RPK) har falt 99 prosent siden januar i fjor, opplyser selskapet i en pressemelding torsdag morgen.

– Pandemien fortsetter å påvirke driften vår negativt i januar. Smittesituasjonen og reiserestriksjoner gjør at færre kan eller vil reise nå, men vi håper og tror dette kan forandre seg fram mot sommeren, sier konsernsjef Jacob Schram.

Siste: 280 000 passasjerer fløy med SAS i januar i år. Det er en nedgang på 85 prosent fra samme måned i fjor. Det er også 28 prosent lavere enn i desember.

Selskapet viser til strengere reiserestriksjoner som forklaring på at antall avganger er redusert og at passasjertallet falt.

– Det gjør at alle SAS’ utenlandsdestinasjoner fra 1. februar enten har krav om karantene, krav om negativ PCR-test eller et generelt innreiseforbud for dem som ikke er statsborgere i landet, sier konsernsjef Rickard Gustafson.

Selskapet regner med at etterspørselen og dermed også kapasiteten kommer til å ligge på et lavt nivå resten av vintersesongen. ©