Brussels Airlines og Lufthansa er blant flyselskapene som i kjølvannet av pandemien merker sterk pågang fra mennesker som trenger hjelp mot flyskrekk.

Tar kontroll

For mange er ofte fly eneste måten å reise på, om de for eksempel skal besøke familie eller dra på jobbreise. For å møte utfordringen med økt flyvning og ditto passasjerer med flyskrekk har det belgiske flyselskapet sammen med selskapet The Human Link, som spesialiserer seg på psykologi og terapi, dratt igang et initiativ som ble satt på vent under pandemien.

På tidligere mer tradisjonelle kurs har suksessraten vært på opp mot 80 prosent . Nå skal opplegget styrkes ytterligere med  bruk av VR-teknologi – såkalt virtuell virkelighet.

På de nye kursene får deltakerne muligheten til å prøve seg på en rekke praktiske øvelser, der de anvender VR-briller hvor de får følelsen av å være ombord på et fly.

Mye tyder på at den nye teknologien kan hjelpe deltakerne til å ta kontroll over flyskrekken, hovedsakelig fordi VR-brillene gjør opplevelsen mer virkelig.

Avtar raskt

Det bekrefter også psykolog og adferdsterapeut Marieke Impens fra The Human Link, som var med på å gjennomføre det første VR-kurset – utviklet i samarbeid med Universitetet i Gent.

– Virtuell virkelighet senker terskelen for deltakere til å borde et fly ved å identifisere frykten ved hjelp av realistiske øvelser, sier Impens.

Før kurset starter deltar deltakerne i en samtale med en terapeut som skal avdekke den enkeltes behov. Slik skreddersys kurset for hver deltaker.

Deretter møtes alle på Brussels Airlines’  anlegg på Brussel lufthavn, hvor en pilot fra selskapet introduserer dem for teorien bak flyvning, mens en ansatt fra The Human Link gir et større innblikk i hvorfor noen av oss opplever flyskrekk.

Dagen etter gjennomgår deltakerne en rekke øvelser på en ekte flytur. Her hjelper terapeuter dem med å takle flyskrekken underveis, slik at den ikke tar overhånd.

– Ved å la dem oppleve at en flytur – uten alle de hjemmelagde «sikkerhetsreglene» som de selv har funnet på – ender bra, avtar flyskrekken. I mange tilfeller ganske raskt, sier Marieke Impens. ©