Konferansen er angivelig den største i sitt slag, en virtuell happening der internasjonalt anerkjente kokker, forskere og nye og spennende mat-gründere fra hele verden møter andre mat-eksperter og -elskere.

MATINSPIRASJON: Litt «matporno» blir det utvilsomt, som denne langoustine-suppen blant annet med med appelsiner og pistasj-nøtter. (Foto: Kris Vlegels)

Omfattende program

Hovedhensikten med treffet er å se på hva vi kan gjøre med matsvinn, både hjemme på eget kjøkken og globalt. Dessverre er det slik at en tredjedel av maten vi produserer havner i søpla. Samtidig legger 820 millioner mennesker seg sultne hver dag, og rundt to milliarder mennesker får ikke de nødvendige næringsstoffene de trenger. 650 millioner av oss er overvektige.

Alt dette – og mer til – koster anslagsvis 108 milliarder kroner i skjulte kostnader på verdensbasis, og vil fortsette å vokse om vi ikke gjør noe dramatisk. En overgang til mer plantebasert kosthold er noe av det eksperter er enige om kan redusere den negative klima-effekten av matproduksjon, og samtidig forbedre folkehelsen.

Nettopp slike konkrete tiltak er det kokker og andre i matindustrien kan gripe fatt i, og bidra til å inspirere folk til å velge en sunnere og mer bærekraftig livsstil. «Eating the gap» vil kretse rundt dette, med de tre temaene plantebasert revolusjon, sunnere måltider og «Kjøkkenet 4.0» på programmet.

Blant de spennende temaene er

  • Hvordan vil planter spillere en sentral rolle i det daglige kostholdet i fremtiden?
  • Hvordan lager kokker over hele verden mat fra lokale og sesongbaserte råvarer?
  • Hvordan kan næringsmiddelindustrien fremme valg og tilgjengelighet av råvarer?
  • Hvordan kan du dyrke og lage mat hvor som helst?
  • Hvordan smaker cellebasert kjøtt?
  • Hvilke strategier og teknologier er de neste innen «food tech»?
  • Hvordan kan smaken på mat-alternativer forbedres ytterligere?

Stor satsing

De ulike øktene varer i 20 minutter. I hver av disse vil en belgisk kokk snakke med kokker og eksperter fra hele verden, illustrert av grafer, figurer og videoer som forteller om vitenskapen og detaljene bak.

Hver økt avsluttes med en presentasjon av en rett tilberedt på scenen av en av de deltagende belgiske kokkene. Av globale kokker som er med er det verdt å nevne Heston Blumenthal (The Fat Duck***, Storbritannia), Joan Roca (El Celler de Can Roca***, Spania), Andoni Luis Aduriz (Mugaritz**, Spania) og Ana Ros (Hisa Franko**, Slovenia).

I tillegg er også flere av Belgias beste kokker involvert, som Michaël Vrijmoed, (Vrijmoed **, Gent), Nicolas Decloedt (hummus x hortense, Brussel) og Filip Claeys (De Jonkman **, Brugge).

«Eating the gap» formidles ved hjelp av avansert kamerateknologi og støttes av det anerkjente filmstudioet AED Studios. Ambisjonen er intet mindre å skape den mest interaktive og engasjerende virtuelle begivenheten i matverdenen noensinne.

De belgiske kokkene vil være fysisk i studio, mens internasjonale kokker og alle andre foredragsholdere vil delta virtuelt.

Praktisk informasjon: «Eating the Gap» går av stabelen 16. november, fra klokka 11 til 20. Arrangementet arrangeres av VISITFLANDERS i samarbeid med food tech-selskapet Foodpairing® og EIT Food, som er Europas ledende initiativ innen matinnovasjon. Alle øktene vil være på engelsk.

Les mer og meld deg på gratis på www.eatingthegap.com