Det viser en spørreundersøkelse som Transportøkonomisk institutt (TØI) gjennomførte før Corona-pandemien satte en stopper for det meste av den internasjonale turismen.
Kulturavgift
56,2 prosent av de spurte er positive, bare syv prosent sier nei til en skatt. Resten er usikre.
TØI spurte 2530 utenlandske turister i Norge, og har deretter fått nye svar fra 345 blant dem i en oppfølgende undersøkelse, med spørsmål om blant annet turistskatt.
Konklusjonen er at svært få er negative til det.
En rekke riks- og lokalpolitikere har etter hvert tatt til orde for turistskatt i Norge, særlig på steder hvor turistene oversvømmer lokalmiljøet i høysesongen på sommerstid for å oppleve fjorder, fjell og andre attraksjoner. For deretter å grise det til «på dørstokken» til de fastboende.
Det er også de som advarer på det sterkeste mot en turistskatt. Begrunnelsen er at Norge allerede kan oppleves som et avskrekkende dyrt land å feriere i.
I forbindelse med rapporten henvises det til at to tredeler av medlemslandene i EU har turistavgift på lokalt nivå.
Den europeiske turoperatør-organisasjonen ETOA oppgir at de vanligste besøks-avgiftene er:
* Fast avgift per person per natt.
* Fast avgift per person per natt, basert på overnattingstype og antall stjerner.
* Prosent av rompris.
* Fast avgift per person per dag når man ikke overnatter.
Byer som Amsterdam, Venezia, Barcelona og Sarajevo har til dels søkt å løse problemet med overturisme gjennom slike lokale besøksavgifter, står det blant annet i TØI-rapporten. Flere steder i Tyskland har det lenge vært vanlig at besøkende betaler en lokal avgift (ofte kalt Kurtaxe eller Bettensteuer), i større byer også benevnt som kulturavgift (Kulturförderabgabe).
Begrunnelsen for tyske besøks-avgifter er å bevare miljøet, ifølgje TØI.
Disse avgiftene knyttes ofte til fasiliteter som kommer de besøkende til gode, for eksempel offentlige toaletter, å holde strender og stier rene samt annen infrastruktur for besøkende.
Mest populære
Noen steder inkluderer besøks-avgiften fri bruk av lokal offentlig transport. På den bakgrunn synes ikke TØI det er overraskende at utenlandske turister i Norge er positive til turistskatt.
Smertegrensen for en slik avgift ligger på rundt 50 kroner dagen, som er et slags snittnivå ute i Europa. Det tror heller ikke TØI vil virke avskrekkende.
Med en lokal avgift på overnatting risikerer man dog at besøkende legger skatten igjen et annet sted enn der de oppholder seg på dagtid. Store attraksjoner som Preikestolen og Flåm ligger for eksempel i en annen kommune enn der mange av turistene overnatter.
Ønsker man derimot å innføre en turistskatt her på berget mener TØI det kan være mer fornuftig å ta i betraktning hva turistene egentlig gjør når de er i Norge.
Et annet viktig funn blant de 2530 som svarte i undersøkelsen er at utenlandske turister ikke bare kommer til Norge for å se på den fantastiske naturen. De er opptatt av mye mer enn det, ikke minst av å gå turer, som gjerne varer i én til fire timer, og å være med på mange andre ulike aktiviteter.
Utvalget i undersøkelsen domineres for øvrig av tyskere (29,1 prosent), nederlendere (11,5 prosent), dansker (5,8) og andre europeere (40,0). Bare om lag hver sjuende som har svart (13,7 prosent) kommer fra land utenfor Europa.
Undersøkelsen viser også at utenlandske turister i Norge ikke har det travelt med å komme seg hjem igjen. I gjennomsnitt er de her i over 11 døgn. For hele to av tre varer oppholdet i åtte døgn eller mer. Cirka halvparten gjennomfører en rundreise i Norge med minst tre overnattingssteder i løpet av besøket.
Det er umulig å si nå om utlendingene går tilbake til gamle vaner i etterkant av Corona-pandemien. Bare i perioden januar til og med august i år tapte norske reiselivsbedrifter 41 milliarder kroner på grunn av pandemien, ifølge en analyse som NHO Reiseliv presenterte 12. oktober. ©
Mest populære
Dette er de ti mest populære aktivitetene, ifølge den nye undersøkelsen. Tallene angir andelen som selv har deltatt:
* Sett spektakulære landskap: 60,0
* Lett gåtur i fjell/skog: 52,9
* Naturfotografering: 47,6
* Vandring i fjell/skog: 44,2
* Fjord-sightseeing: 39,0
* Fjellklatring: 21,8
* Seiling, kajakk, kano, roing i saltvann: 17,5
* Fisking i saltvann: 15,5
* Vandring til/på isbre: 12,2
* Kajakk, kano, roing i ferskvann: 11,7