Paris’ bokboder er en århundre-gammel tradisjon som går tilbake 450 år. De mørkegrønne trekassene langs Seinen har den samme fargen som brukes til byens metroinnganger, offentlige fontener og parkbenker.

Aksjonerte for bodene

I en uttalelse fra presidentpalasset i Elysee ba Macron Frankrikes innenriksminister og Paris-politiet «sikre at alle bokhandlere blir bevart og at ingen av dem blir tvunget til å flytte». 

Macron sier samtidig at  «les bouquinistes» ved Seinen er et eksempel på «hovedstadens levende arv».

I fjor sommer ga politiet bokhandlerne beskjed om at av sikkerhetsmessige årsaker ville flere hundre av bodene deres midlertidig flyttes noen dager før åpningsseremonien 26. juli av sommerlekene, som finner sted i hjertet av Paris og langs Seinen.

Bokhandlerne aksjonerte aktivt for å holde de kjente grønne boksene på plass, selv om de måtte stenges.

Tilpasset åpningen

Bokhandlermiljøet sier i en felles uttalelse at de de siste årene har følt seg forlatt av parisere, Særlig var skaden stor under Corona-pandemien, da turister ikke kunne komme på besøk. Argumentet har derfor vært at mange selgere kan gå konkurs om de igjen må vike på grunn av OL.

Macron har bedt om sikkerhetsordninger for åpningsseremonien tilpasset slik at de verdenskjente bokbodene kan opprettholde virksomheten. ©