Det blir også lagt inn ulike tidsbegrensninger for besøket.

Ulike antall besøkende

Kulturminister Lina Mendoni sier at begrensningen er nødvendige for å forhindre flaskehalser og for mange mennesker på verdensarvstedet. Så mange som 23 000 mennesker om dagen har presset seg inn i monument-komplekset, for det meste store grupper på besøk før klokka 12 om dagen.

– Det er et stort antall, sier Mendoni.

– Turisme er ønskelig for landet, for oss alle, men vi må finne ut hvordan overdreven turisme ikke skader vår fremste attraksjon.

Den nye inngangs-begrensningen vil bli implementert på prøvebasis fra 4. september, og trer permanent i kraft fra 1. april neste år, ifølge ministeren. Det vil ikke være noen grense for hvor lenge besøkene kan vare, selv om Mendoni sier at folk som kommer på organiserte turer eller fra cruiseskip, som står for omtrent 50 prosent av det daglige antallet besøkende, bruker i gjennomsnitt 45 minutter på oppholdet.

Ulike antall besøkende vil bli tillatt hver time i løpet av attraksjonens åpningstider mellom klokka åtte om morgenen og åtte om kvelden. For tiden ankommer rundt halvparten av Akropolis’ besøkende mellom åtte og tolv på formiddagen.

Solbeskyttelse

Under det nye systemet vil 3000 besøkende få tilgang fra åtte til ni, 2000 i løpet av den neste timen. Resten av dagen vil tallene variere.

– Tiltaket vil adressere behovet for å beskytte monumentet, som er det viktigste for oss, samt forbedre de besøkendes opplevelse av stedet, sier kulturministeren.

Hun sier lignende tiltak vil bli innført for andre populære arkeologiske attraksjoner i Hellas. Avgjørelsen for å innføre ordningen for Akropolis kom etter konsultasjoner med tur- og cruiseoperatører, men ble forsinket på grunn av Hellas’ stortingsvalg 25. juni.

I fjor besøkte mer enn tre millioner mennesker Akropolis, ifølge Hellas’ myndigheter.

Under den intense varmebølgen i forrige måned stengte myndighetene tilgangen til Akropolis og andre lignende attraksjoner midt på dagen. De installerte også markiser som solbeskyttelse for folk som sto i kø for å se Akropolis’ mer enn 2500 år gamle templer. 

Kulturminister Mendoni sier at tiltakene om nødvendig vil bli gjentatt. ©