Mikkelparken i Kinsarvik hadde 30 prosent flere besøkende i juli enn i fjor, som også var et pandemiår.

Fryktet det verste

– Vi er fornøyde med besøkstallene, sier personalsjef Anita Meling Meland til  NRK.

Norske familier på ferie i eget land har sikret gode julitall for landets fornøyelsesparker, som bare kunne ha halvparten så mange gjester innenfor portene som vanlig denne sommeren, skriver statskanalen.

Kongeparken på Jæren, Tusenfryd i Viken og Hunderfossen i Gudbrandsdalen har stort sett vært utsolgt.

– Vi fryktet det verste, men ender nesten på en normalsesong, sier styreleder Jan Erik Rørvik i Lilleputthammer familiepark til NRK.

Dyreparken i Kristiansand hadde i juli 427 000 gjester. Det er 52 000 flere sammenlignet med samme periode i 2019 – altså før coronapandemien.

Også Tusenfryd i Østfold har hatt en god sesong, opplyser administrerende direktør Bjørn-Håvard Solli.

Samtidig melder Bø Sommarland i Telemark at besøket har vært under maksimalgrensa på 3000 personer per dag.

Riktig retning

Også mange av hotellene i Norge hadde en bedre juli i år enn i fjor sommer, men det er fortsatt et godt stykke fra normaltilstand. I storbyene var det langt færre besøkende enn normalt.
På landsbasis var hotellbelegget, altså hvor mange av rommene som var booket, på 58 prosent, ifølge NHO Reiseliv. Det er en oppgang fra 54 prosent i samme måned i fjor, men likevel et godt stykke fra normalåret 2019, hvor belegget var på 67 prosent i juli måned.
− Det er fantastisk å se at mange har hatt godt med besøk i juli, og at noen til og med opplever en vekst sammenlignet med i fjor. Vi er ikke tilbake til normalen enda, men det går i riktig retning, sier administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv.

Lys i tunnelen

Prisen for et hotellrom økte betydelig siden i fjor, og det var store variasjoner i hvilke byer folk besøkte i juli. Hovedstaden opplevde en beleggvekst på nær 16 prosentpoeng til 47 prosent i juli. Bergen gikk ned med 5,6 prosentpoeng til 52 prosent.
Færre besøkte også Trondheim, Kristiansand og Bodø, mens det var en liten økning i Stavanger.
Krohn Devold mener det er lys i enden av tunnelen, og hun tror at næringen nå etter hvert vil komme til å reise seg igjen.
– Vi håper på et normalår i 2022, men da er vi avhengige av at utenlandske gjester får komme hit de neste månedene, at kurs og konferansemarkedet kommer godt i gang etter ferien og at vi får et år uten restriksjoner, sier hun. ©