Det er Corona-restriksjonene som gjør at dansk hologram-teknologi vil erstatte den tradisjonelle Peer Gynt-forestillingen på Gålå, som starter 17. juli. Samtidig er mye som før. Snøhettas spesielle vannspeil, som dekker scenen, er for eksempel som tidligere fylt med vann.
Peer Gynt lever
Men i stedet for å benke deg ned i amfiet går du nå inn i et lite hus midt midt blant benkeradene. På det midterste av vinduene vendt ut mot Gålåvannet vil du kunne oppleve Peer Gynt i Pål Christian Eggens skikkelse sveve over scenen, takker være hologram-teknologien projisert på en transparent skjerm. Her vil også Mor Åse (Ågot Sendstad) og en danser (Silas Henriksen) dukke opp.
Fra høyttalerne kan du i tillegg høre de kjente replikkene i Bukkerittet, og når Mor Åse dør er det til Nils Petter Molværs fremføring av «Åses død».
Du vil med andre ord fortsatt kunne la deg berøre av Ibsens sterke tekst og Griegs musikk på scenen der Peer Gynt ifølge arrangøren hører hjemme.
Takket være den spesielt teknologien kan du se glimt fra Marit Moum Aunes kritikerroste Peer Gynt-forestilling når du vil, sammen med hvem du vil.
– Vi er stolte av å presentere scenekunst i hologramversjon for første gang i Norge. Med den lever Peer Gynt videre ved Gålåvatnet, sier administrerende direktør May Brit Støve.
Det er ny teknologi fra det danske selskapet Real Fiction som gjør det hele mulig, og det er også første gang teknologien brukes for å vise scenekunst.
Reise med app
En annen måte å bli kjent med den verdensberømte teaterskikkelsen Peer Gynt på er med gratis-appen izi.TRAVEL. Med den kan du ta deg rundt i Peer Gynts Rike og høre segn om den lokale Per, og således bli bedre kjent med Ibsens Peer.
Svein Sturla Hungnes var regissør for Peer Gynt på Gålå fra starten i 1989 og i hele 25 år, og har nå gjennom «Til seters med Ibsen og Peer Gynt» (fottur på Gålå), sammen med Håkon Sveen, gjort det enklere for deg å bli bedre kjent med Per og Peer.
«Hvis det kan interessere, så er Peer Gynt en virkelig person, som har levet i Gudbrandsdalen, i slutten av forrige eller i begynnelsen av dette århundrede», skrev Henrik Ibsen til sin forlegger i 1867.
Og han finnes fortsatt, i en eller annen form, ved Gålåvannet i Gudbrandsdalen
Slik gjør du det
1. Last ned Izi.Travel-appen for din mobil.
2. Åpne appen og søk opp turene nevnt over. Du vil nå se hvor langt unna du befinner deg den enkelte turen.
3. Trykk på ønsket tur – og deretter «Start». Appen viser deg hvor turen starter.
Peer Gynt kunstutstilling
Arrangeres på Galleri Låven på Gålå 17. juli- 9. august kl. 12.00-17.00. Dette er en salgsutstilling med noen av Norges fremste kunstnere, alle tidligere Peer Gynt-utstillere: HM Dronning Sonja, Håkon Gullvåg, Ørnulf Opdahl, Einar Sigstad, Magne Furuholmen, Ståle Blæsterdalen, Arne Nøst, Vegard Stalsberg, Anne Kristine Thorsby, Kjell Erik Killi Olsen og Runi Langum.
Årets Peer Gynt-utstilling er av de største kunstbegivenhetene i Innlandet i sommer. Kostymene fra Peer Gynt på Gålå 2020, designet av Ingrid Nylander, stilles også ut sammen med kunsten i Galleri Låven.